Nieuws/Financieel
1277486
Financieel

IMF vreest lagere groei

Christine Lagarde

Christine Lagarde

De wereldeconomie is bekomen van de schrik van het Brexit-referendum. Maar veel reden tot optimisme is er niet. De groei en het investeringspeil blijven, ondanks de extreem lage rente, zorgwekkend laag.

Christine Lagarde

Christine Lagarde

Dat schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een rapport voorafgaand aan de G20. Dit weekend komen de leiders van de twintig belangrijkste industriële landen bijeen in China.

Hoe lang de groei laag blijft, hoe moeilijker het wordt die beweging om te keren. Sombere verwachtingen drukken nog verder op de bereidheid om te investeren en op de lonen. Ook de internationale handel lijdt hieronder. Daarmee lijkt het IMF voor te sorteren op een verlaging van de verwachte groei wanneer het fonds in oktober met de eigen ramingen komt.

Het IMF drukt politici daarom met klem op het hart om weer te hervormen en het beleid beter op elkaar af te stemmen. „Zonder krachtige beleidsmaatregelen zal de wereld langer last houden van tegenvallende groei”, zei IMF-voorzitter Christine Lagarde. Ook wordt dan de G20-doelstelling van 2014, waarbij het gezamenlijke bbp in 2018 met 2% gestegen moest zijn, niet gehaald.