Nieuws/Financieel
1277608
Financieel

DNB bezorgd over toezicht op witwassen

AMSTERDAM (AFN) - Banken doen te weinig om witwastransacties of financiering van terrorisme tegen te houden. Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag in een tussenstand van zijn onderzoek naar de monitoring van transacties. DNB noemt de bevindingen ,,zorgelijk''.

Banken horen maatregelen te nemen om witwassen en terrorismefinanciering te voorkomen. Zo moeten ze in staat zijn om mogelijk ongebruikelijke transactiepatronen en transacties van cliënten, die een hoger risico met zich meebrengen, te signaleren en te melden.

Dit monitoringsproces vertoont echter nog gebreken, aldus DNB. Volgens de toezichthouder wordt onder meer het risicoprofiel van een klant te weinig meegenomen bij het onderzoek van mogelijke ongebruikelijke transacties.

DNB gaat verder met zijn onderzoek bij de financiële instellingen. Eind dit jaar worden de conclusies en aanbevelingen bekendgemaakt.

Banken hebben volgens de toezichthouder al duidelijk gemaakt dat ze behoefte hebben aan meer informatie en ,,houvast'' om de transactiemonitoring beter aan te pakken. Aan die wens zal DNB naar eigen zeggen ook eind dit jaar tegemoetkomen.