Nieuws/Financieel
1277619
Financieel

Britse industrie sterk ondanks Brexit

Industrie in Foston, Verenigd Koninkrijk.

Industrie in Foston, Verenigd Koninkrijk.

De Britse industrie is sinds de aankondiging van de uittreding uit de Europese Unie veel meer dan verwacht gestegen. Dat van de eurozone daalde.

Industrie in Foston, Verenigd Koninkrijk.

Industrie in Foston, Verenigd Koninkrijk.

Dat bleek donderdagochtend bij de presentatie van de inkoopmanagerscijfers van het Verenigd Koninkrijk door Markit. 

Het pond steeg direct tegenover de dollar.

 

Van juli naar augustus ging de index van een stand van 48,2 naar 53,3 terwijl was gerekend op een indexstand van 49. Een index boven 50 geldt als groei, eronder krimp.

Productie in de industrie en orders voor fabrieken trokken weer aan in het Verenigd Koninkrijk, nadat de activiteit in juli - na het Brexit-referendum op 23 juni - was afgenomen tot het laagste peil in bijna vier jaar.

Kostenstijging

Tegenover de stijging van de orders stond afgelopen maanden de toename van productiekosten, vanwege de daling van het Britse pond, naar het hoogste niveau in vijf jaar.

De markt verwacht dat dit goede resultaat de Britten in de kaart gaat spelen bij de onderhandelingen over de voorwaarden voor de uittreding, mochten die op korte termijn beginnen.

Pond wint

Sinds het Brexit-besluit op 23 juni zakte het Britse pond weg, tot 10% tegen de dollar.

Het Britse pond steeg donderdag in reactie snel tegenover de dollar tot $1,325, met 0,8%, hoewel het recente verval van het muntenpaar nog lang niet is goedgemaakt.

De euro verloor terrein tegenover het Britse pond met 0,9% tot 0,841.