Nieuws/Financieel
1277633
Financieel

Britse industrie veert op na klap brexit

LONDEN (AFN) - De Britse industrie heeft zich afgelopen maand behoorlijk hersteld van de klap die in juli werd geïncasseerd door de onzekerheid rond de brexit. Dat blijkt uit cijfers die onderzoeksbureau Markit donderdag heeft gepubliceerd.

Zowel de productie in de industrie als de orders voor fabrieken trokken weer aan, nadat de activiteit in juli was afgenomen tot het laagste peil in 3,5 jaar. In die maand trok het besluit van de Britse bevolking om de EU te verlaten een zware wissel op de industrie van het land.

Markit wees erop dat nog niet duidelijk is of afgelopen maand alleen de gemiste productie van juli is ingelopen, of dat sprake is van een duurzaam herstel. De sterke daling van het pond na het brexit-besluit hielp in ieder geval wel de orders uit Europa, de VS en Azië stevig vooruit.

Peil

De onverwacht sterke cijfers over de industrie stuwden de waarde van het pond ten opzichte van de dollar donderdagochtend. Na de publicatie (om 10.30 uur Nederlandse tijd) steeg de koers ruim 1 procent, naar het hoogste peil van de afgelopen week.

ING-econoom James Knightley voorspelde in een reactie dat de Britse economie in het derde kwartaal nog een ,,respectabele'' groei zal laten zien. Die valt naar verwachting wel lager uit dan de plus van 0,6 procent die vorig kwartaal werd gerealiseerd. Daarbij is het gevaar van een brexit-recessie echter nog niet geweken, waarschuwde hij.