Nieuws/Financieel
1277647
Financieel

Even ademhalen

Tijdens een heerlijke vakantie op het mooiste en zonnigste eiland van Nederland besef ik me weer eens even dat de zaken die het meest van waarde veelal gratis of, anders gezegd, onbetaalbaar zijn. Voor niets gaat overal de zon op. En op Bonaire, wat vrij vertaald “schone lucht” betekent, krijg je die schone lucht en ook nog eens een aangename temperatuur, prachtige natuur en vriendelijke mensen er gratis bij.

Maar deze vanzelfsprekendheid is in andere delen van Nederland, Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika ver te zoeken. Uit recent onderzoek van de OESO blijkt dat de komende 40 jaar wereldwijd 200 miljoen mensen voortijdig zullen sterven aan de gevlogen van luchtverontreiniging. Een groot deel daarvan, vooral kinderen zullen (chronisch) lijden aan ziekten ten gevolge van deze vervuiling.

Luchtverontreiniging komt vooral bij de armsten binnenshuis door het gebruik van verontreinigde kook-, verwarmings- en verlichtingssystemen. Daar waar we economische groei zien verplaatst het probleem zich letterlijk naar buiten. Hoewel schone lucht en een leefbare aarde een universeel grondrecht is voor iedereen, lijken de bestuurders van de wereld lak te hebben aan deze neerwaartse spiraal. Er zijn namelijk genoeg concepten en technologieën beschikbaar om het tij te keren en binnen een aantal decennia iedereen weer met een gerust hart te kunnen laten ademen.

Maar er gebeurt maar bar weinig. Waarschijnlijk omdat de beleidsmakers alleen maar kijken naar wat het kost om nu rigoureus actie te ondernemen in plaats van te zien dat nietsdoen ons een veelvoud daarvan gaat kosten. Een moreel en financieel onacceptabel wanbeleid. Ben benieuwd wat de verkiezingsprogramma’s van de verschillende politieke partijen over dit onderwerp te melden hebben.