Nieuws/Financieel
1277688
Financieel

Nieuwe baan Jan Hommen

Amsterdam - Jan Hommen heeft een nieuwe bijbaan: de oud ING-topman is eerder dit jaar adviseur van private equity firma Advent International geworden.

Advent heeft in maart nog een nieuw investeringsfonds van €12 miljard opgehaald.

In Nederland kocht Advent de afgelopen jaren onder andere apothekersketen Mediq, softwarebedrijf Unit4 en producent van transportbanden Ammeraal Beltech uit uit Heerhugowaard.

Die laatste deal baarde opzien door de zeer hoge prijs (€500 miljoen, 11 maal de ebitda).

Mediq werd onlangs alweer in de etalage gezet, nadat enkele geinteresseerde kopers aanklopten. Dat verkoopproces heeft echter geen resultaat gehad, waarna een herfinanciering volgde om dividend te kunnen uitbetalen.

Hommen (73) trad onlangs terug als topman van accountantsfirma KPMG, waar hij als crisismanager was binnengehaald na een serie schandalen. Ook sleutelde hij als president-commissaris van Ahold ana de fusie met het Belgische Delhaize.

Voor commissarissen geldt tegenwoordig een maximum aan toezichthoudende functies. Een dergelijke adviesfunctie bij private equityfirma’s of grote zakenbanken, geldt daar echter niet onder. Zo is Kees van Lede adviseur van JP Morgan, Neelie Kroes van Bank of America/Merrill Lynch en hebben ook Karel Vuursteen, Piet Klaver, Ad Scheepbouwer dergelijke adviesbijbaantjes in de Londense city.