Nieuws/Financieel
1278664578
Financieel

AEX sluit onder 600 punten

Arnoud van Vliet, van Zeeman, is uitgeroepen tot MVO Manager van het Jaar 2019 en luidde hiervoor de gong.

Arnoud van Vliet, van Zeeman, is uitgeroepen tot MVO Manager van het Jaar 2019 en luidde hiervoor de gong.

En weer stokte de AEX voor de 600 punten als slotstand. De hoofdindex ging even door de grens, maar in de laatste minuten dook de barometer er net onder. KPN, olies en ASML werden ingeslagen. Bouwers deden het goed op het stikstofbesluit van het kabinet.

Arnoud van Vliet, van Zeeman, is uitgeroepen tot MVO Manager van het Jaar 2019 en luidde hiervoor de gong.

Arnoud van Vliet, van Zeeman, is uitgeroepen tot MVO Manager van het Jaar 2019 en luidde hiervoor de gong.

De AEX-index sloot 0,44% hoger op 599,03 punten, de hoogste punt sinds 2001. De AMX steeg 0,4% naar 904,77 punten.

De overige Europese beurzen boekten eveneens winst. De Duitse DAX won 0,8%, de Britse FTSE 100 steeg 0,7. De Franse CAC 40 bood 0,4% winst.

Wall Street koerste op winst: de S&P500 steeg 0,4%.

Beleggers bleven positief dankzij het recente meevallende economische nieuws en het vooruitzicht van een deelhandelsakkoord tussen de VS en China. Het mediabericht dat president Donald Trump zijn beslissing voor het invoeren van hogere invoertarieven op auto's uit onder meer Europa waarschijnlijk met zes maanden uitstelt, versterkte het sentiment.

Het sentiment op markten is nog altijd positief, zij het iets afgekoeld, constateert Jeroen Blokland, hoofd multi asset management bij Robeco. Hoewel er enige afzwakking in groei en bedrijfscijfers zichtbaar is, blijven de bedrijfswinsten over het kwartaal boven verwachting. „We verwachten komende twee kwartalen meer herstel. Van een recessie is voorlopig geen sprake, waarschijnlijk treedt die pas vanaf 2021 op”, aldus Blokland over de vooruitblik van Robeco voor volgend jaar.

„Alle pijlen wijzen momenteel voor de korte termijn de goede kant op”, aldus Corné van Zeijl van Actiam. „Geen direct Brexit-probleem, de handelsoorlog is beperkt, bedrijfswinsten zijn niet slecht. Maar er is terughoudendheid te bespeuren”, constateert hij in Londen na een ontmoeting met zes zakenbanken. „De beurs is hard gestegen, men is op zijn hoede.”

De euro werd 0,15% goedkoper tegen de dollar bij $1,10, bitcoin stokte bij $8686 per stuk. Brentolie werd 0,5% duurder.

KPN leidt opmars

De AEX werd geleid door telecombedrijf KPN met 2% koerswinst.

IMCD sprong lang bij de Nederlandse hoofdfondsen met een winst van 1,2% in het oog. De chemicaliëndistributeur opende zo’n 7% lager, na de publicatie van kwartaalcijfers die aanvankelijk als zeer teleurstellend werden beoordeeld.

Staalgigant ArcelorMittal verzwakte tot 0,8% winst. Chipmachinefabrikant ASML won 0,7%, na de publicatie van meevallende kwartaalcijfers van Infineon. De Duitse chipproducent liet wel weten nog geen herstel van de markt te voorzien.

Financials als Aegon (+1,7%), ABN Amro (+0,6%), NN Group +0,8%) en zwaargewicht ING (+0,6%) stutten de opmars. ASR bleef op 0,7% verlies achter.

Zorgtechnologiebedrijf Philips zakte 0,5%, ondanks een koopadvies van het Amerikaanse Bernstein.

Volker sterk

Bij de middelgrote fondsen eindigde bouwer BAM met 3,3% aan kop, net voor de toeleverancier aan de chipsector ASMI die van 1,9% won.

Air France KLM hield 0,1% over na de publicatie van zijn vervoerscijfers over oktober. Basic-Fit raakte 1,9% kwijt bij de slotbel.

Smallcap VolkerWessels bleef met 6% naar €22,20 aan kop bij de smallcaps. Dit is exact de verhoogde prijs die grootaandeelhouder Reggeborgh voor het bouwbedrijf wil betalen.

Ook bouwer Heijmans (+5,9%) profiteerde van alle interesse in de sector.

Volg de beurs op de voet met de DFT Koersen-app. Download hier voor iPhone of voor Android