Nieuws/Financieel
1279988
Financieel

Belegger kiest vaker voor onroerend goed

Bob Homan

Bob Homan

Onroerend goed is voor beleggers een steeds aantrekkelijker categorie; de flinke prijsstijgingen op de huizenmarkt is voor ruim een kwart van de beleggers reden om (meer) te investeren in vastgoed.

Bob Homan

Bob Homan

Dit blijkt uit de maandelijkse meting onder beleggers. Die groeiende belangstelling leidt tot verkoop van de eigen woning én tot het kopen van onroerend goed om dat te exploiteren. Bob Homan, hoofd ING Investment Office, snapt die belangstelling wel: ,,De rente is zo laag dat beleggers zeer actief zoeken naar andere beleggingen.”

Uit de meting blijkt dat het vertrouwen in de Nederlandse economie en beurs groot blijft; de stand van de ING BeleggersBarometer is stabiel en blijft op 137. Over de algemene economische situatie in Nederland van de afgelopen drie maanden is de belegger positiever dan in september, maar de houding over de eigen financiële situatie en beleggingsportefeuille is onveranderd.

Aantrekkelijke aandelen

Als beleggers wordt gevraagd welke aandelen in de technologie aantrekkelijk zijn, worden de namen Alibaba, ASML en Google genoemd. Bekende namen maar ook bedrijven die al duur zijn op de beurs. Toch vindt Homan die belangstelling terecht: ,,Dit zijn typisch bedrijven die vallen in de categorie the winner takes it all. Ze zijn zo groot en sterk dat het moeilijk voor te stellen is dat op korte termijn een ander bedrijf daar tussen komt en hun winst aantast.’’

De beleggers verwachten veel van de Nederlandse beurs. Men gokt dat de AEX in januari op 459 zal staan. De schatting die de beleggers in juli maakten (434) bleek te laag want op dit moment ligt de index rond de 450. Homan:,,Afgelopen jaren is de AEX nadrukkelijk achter gebleven bij de wereldindex. Nu doet de beurs het beduidend beter dan het gemiddelde in Europa. Blijkbaar is de inhaalrace begonnen en hebben beleggers de verwachting dat die trend nog wel even doorgaat.’’