Nieuws/Financieel
1280065
Financieel

’Belegger verkoopt terecht obligaties’

Beleggers waren vorige week in de ban van een hele reeks kwartaalcijfers en oplopende obligatierentes. En dat zal volgende week waarschijnlijk niet anders zijn, zo meent vermogensstrateeg Joop van de Groep (Antaurus).

Wereldwijd stegen de obligatierentes tot het hoogste niveau in maanden, mede vanwege een meevallend economisch groeicijfer uit het VK. Dat beleggers obligaties verkopen, vindt Van de Groep logisch. „Beleggers nemen terecht winst. Vooral met langlopende obligaties kon dit jaar veel geld worden verdiend. De ruime halvering van de rente op Nederlandse obligaties met een resterende looptijd van 30 jaar tot 0,6% eerder deze maand, zorgde voor een positief rendement van 30%.”

Als grootste risico voor een verdere stijging van de rente ziet hij een mogelijke hint van de ECB om het obligatieopkoopprogramma vanaf maart af te bouwen. „Ik ga hier overigens niet vanuit, vooral omdat de kerninflatie met 0,7% nog ver onder de doelstelling van 2% ligt. Een renteverhoging door de Fed in december zie ik als een minder groot risico, aangezien dit al aardig in de markt is ingeprijsd.”

Van de Groep constateert dat de Nederlandse hoofdfondsen afgelopen week betere kwartaalcijfers publiceerde dan de Midkappers. „De cijfers van Philips en KPN vielen mee, maar zeker ook die van Randstad. Dat is geruststellend, temeer omdat de uitzender een voelspriet van de economie is. Gemalto was wel een tegenvaller. Bij de middelgrote fondsen kwam onder meer Besi met een teleurstellend bericht, maar de verwachtingen voor de toeleverancier aan onder meer Apple waren wel erg hoog gespannen.”

Voor volgende week kijkt de vermogensstrateeg enerzijds naar een hele reeks nieuwe kwartaalcijfers uit, waaronder van Shell op dinsdag en ING op donderdag. „Misschien verrast de cashflow van Shell. Dit zou kunnen betekenen dat het bedrijf minder hoeft te lenen om dividend uit te keren. Ik denk ook dat ING positief kan verrassen. Overigens duurt het even voordat de recente rentestijging zich in een betere rentemarge vertaald, eerst moet de bank nieuwe leningen tegen hogere rentes in de markt zetten.”

Van de Groep is ook benieuwd naar de uitkomst van de vergadering van de Japanse centrale bank. „Ondanks het enorme opkoopprogramma is er nog steeds deflatie in Japan. De economie tendeert naar recessie en daar maak ik me toch wel zorgen over. Anderzijds moeten we misschien wel accepteren dat de vergrijzing continue druk zet op de economische ontwikkeling.”