Nieuws/Financieel
1280486
Financieel

Column: Halloween doet financiële markten sidderen

Terwijl Nederland soebat over het voortbestaan van Zwarte Piet, marcheert het Halloweenfeest via de achterdeur binnen. Torenhoge schulden, een rondwarend inflatiespook en afbrokkelende groei houden beleggers in de greep.

Het rendement op obligaties is inmiddels naar de donkere kelder afgezakt. Bovendien is het alweer acht jaar geleden dat de financiële crisis zich ontpopte als vuurspuwende draak en centrale banken zijn nog steeds niet in staat gebleken om het beest helemaal te temmen. Hierdoor zijn de staatsobligatiemarkten op een soort freakshow gaan lijken en is een wereldwijde recessie volgens doemdenkers onvermijdelijk. De financiële wereld is nou eenmaal een griezelige plek. Lees en huiver.

Centrale banken hebben met inkoopprogramma’s hun bloedende economieën aan het infuus gelegd. Inmiddels staat er een bedrag van 1000 miljard dollar aan staatspapier genoteerd met een negatieve reële rente. Bedrijven en banken voelen dagelijks de ijzige wind van die lage rentevoet, hebben ook te maken met de hete adem van de toezichthouders die de teugels steeds strakker aantrekt. Daarmee neemt de druk op het gehele financiële systeem toe.

 

Pensioenfondsen en de verzekeraars die rendement moeten halen op overheidsobligaties en andere schuldpapieren zijn de dupe. Zij worden gedwongen om te speculeren in riskante activa. Een griezelig vooruitzicht is dat deze instellingen op een gegeven moment te maken kunnen krijgen met enorme verliezen waardoor zij niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Nu de olieprijs stijgt en het protectionisme overal ter wereld de kop opsteekt, is een inflatieschok niet uitgesloten, met alle gevolgen van dien voor beleggers als de rente plotseling hard stijgt. Overal ter wereld ligt de duration (resterende looptijd) van obligatieportefeuilles gemiddeld op 7 jaar.

 

Ook China is niet verlost van dreigend onheil. Een kredietcrisis hangt als een donkere donderwolk boven het land. De waarschuwing voor een nieuwe kredietcrisis wordt gegeven door de credit-to-GDP gap, een indicator die aangeeft in hoeverre de schulden in de economie afwijken van de historische trend. In China registreerde de BIS in het eerste kwartaal van dit jaar een credit-to-GDP gap van 30,1, veel meer dan het niveau van 10 dat door de BIS als kritieke grens bestempeld wordt.  De alarmbellen gaan overal af. Een giftige cocktail van reeds hoge en almaar stijgende schulden en een afzwakkende groei zou kunnen leiden tot een algehele aftakeling van de economie. 

 

Happy Halloween!

Anthony Doyle is beleggingsstrateeg bij vermogensbeheerder M&G.