Nieuws/Financieel
1280825
Financieel

'Heineken slechts iets beter dan verwacht'

AMSTERDAM (AFN) - De volumegroei die bierbrouwer Heineken voorbeurs presenteerde, was iets beter dan gedacht. Volgens KBC viel de negatieve impact van wisselkoersen hoger uit dan waar rekening mee werd gehouden. Valutaschommelingen en volumegroei hielden elkaar daarmee volgens de bank in balans. Ook ING wees op de impact van wisselkoerseffecten.

Ook Exane spreekt van het verslaan van de verwachtingen. Wel werd bij de zakenbank voorzichtig rekening gehouden met een iets hogere volumegroei. Met een autonome verkoopplus van 2 procent presteerde het bedrijf wel duidelijk beter dan de 1,4 procent waar analisten in doorsnee rekening mee hielden. Eerder gaf Heineken aan dat marges in de tweede jaarhelft zouden krimpen en dat de autonome omzetgroei mogelijk op nul zou uitkomen.

Exane benadrukte de verkoopuitdagingen waar Heineken in de komende kwartalen voor staat. De volumegroei die in het derde kwartaal werd behaald is volgens de zakenbank niet voldoende om de koers van het aandeel nu op te laten lopen. Volgens KBC is er bij Heineken nog ruimte voor verbetering, onder meer aan de kostenkant.

ING noemde de resultaten van Heineken solide. Het voorstel om topman Jean-François van Boxmeer een nieuwe termijn van vier jaar aan te bieden, noemde de bank positief gelet op de prestaties van Heineken onder zijn leiding. Aandeelhouders stemmen in april over de positie van de topman.

KBC handhaafde zijn advies 'accumulate'. Exane hanteert het advies 'underperform'. Bij ING heeft Heineken een hold-advies. Het aandeel Heineken stond woensdag omstreeks 09.55 uur 0,8 procent lager op 78,43 euro.