Nieuws/Financieel
1280889
Financieel

Spaanse economie sterkt aan ondanks afwezigheid van regering

Zorgenkindje wordt groeisucces

Barcelona - Hoewel Spanje bijna een jaar lang zonder regering zat, wist het voormalig zorgenkindje van de eurozone succesvol uit de crisis te komen. Maar ondanks klinkende groeicijfers is de koopkracht nog niet hersteld en zorgt de lage rente ervoor dat consumenten en bedrijven dreigen weg te zakken in schulden.

Ruim 300 dagen heeft Spanje zonder regering gezeten. Veel last had de economie van het land daar overigens niet van, Spanje is een van de snelste groeiers van de eurozone. Dat ziet ook econoom Miguel Cardoso van de Spaanse bank BBVA. „We denken dat de groei zelfs nog groter was geweest als er wél een regering was. Nu komt hij voor dit jaar op 3,1% uit, anders was het waarschijnlijk wel 3,3% geweest.”

Ruggengraat

Daarmee is Spanje het schoolvoorbeeld van een land dat er wél in slaagde zich aan de crisis te ontworstelen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Griekenland. „Al waren de problemen in Spanje kleiner”, relativeert macro-econoom Maartje Wijffelaars van Rabobank. „Maar het land heeft ook ruggengraat getoond, de regering heeft echt doorgepakt. De grootste problemen in Spanje waren de huizenmarkt en financiële sector. Sinds de crisis is de bankensector geconsolideerd en zijn leningen waar niet op werd afgelost, afgenomen. En ook de huizenmarkt krabbelt weer uit het dal, zeker in steden als Madrid en Barcelona.”

Lees hier het gehele artikel over de veerkracht van de Spaanse economie.