Nieuws/Financieel
1280959
Financieel

AEX sluit met klein verlies

De Nederlandsche Betaal en Wisselmaatschappij opende de handel op de Amsterdamse beurs. Rolf van Woerkom, Head of Marketing & Sales luidde de gong.

De Nederlandsche Betaal en Wisselmaatschappij opende de handel op de Amsterdamse beurs. Rolf van Woerkom, Head of Marketing & Sales luidde de gong.

De Amsterdamse effectenbeurs is dinsdag met licht verlies gesloten. KPN en Randstad waren de uitblinkers in de AEX. Het kwartaalbericht van Wessanen kreeg daarentegen een negatieve ontvangst.

De Nederlandsche Betaal en Wisselmaatschappij opende de handel op de Amsterdamse beurs. Rolf van Woerkom, Head of Marketing & Sales luidde de gong.

De Nederlandsche Betaal en Wisselmaatschappij opende de handel op de Amsterdamse beurs. Rolf van Woerkom, Head of Marketing & Sales luidde de gong.

De AEX-index eindigde 0,1% lager op 459,3 punten. De Midkap zakte 0,1% naar 672,6 punten.

Ook elders vertoonden de aandelenmarkten beperkte uitslagen. De beurs in Londen (+0,3%) stond op lichte winst, terwijl Parijs (-0,3%) en Frankfurt (-0,2%) iets moesten prijsgeven. Wall Street noteerde vanmiddag iets lager. De Japanse Nikkei-index sloot vanochtend 0,8% hoger.

Beleggers in Amsterdam zagen zich vandaag gesterkt door het meevallende economische nieuws van de laatste tijd. Vanmorgen bleek dat het Duitse ondernemersvertrouwen tot het hoogste niveau sinds april 2014 was gestegen. Voor Rein Schutte, beleggingsadviseur bij vermogensbeheerder Indexus, kwam de verdere verbetering van het Duitse ondernemersvertrouwen niet als een verrassing, gelet op het gunstige cijfer over de Duitse economische bedrijvigheid een dag eerder. "Het geeft aan dat het in de eurozone langzamerhand weer de goede kant op gaat."

Daarnaast wees Schutte er op dat er in de voorbije maand maand veel liquiditeit aan de zijlijn is opgebouwd doordat beleggers een aantal beren op de weg zagen. "Door de toegenomen risicobereidheid, mede vanwege de afgenomen onzekerheid over de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen, heeft sinds vorige week dat geld zijn weg naar de aandelenmarkten gevonden. Er vindt vooral een verschuiving plaats van defensieve fondsen naar de financials en de energiewaarden, waardoor de AEX nog beter presteert dan omringende Europese beurzen." 

Bij de Nederlandse hoofdfondsen ging KPN (+3,9%) aan kop, in aanloop naar de kwartaalcijfers van aanstaande donderdag. "Het aandeel KPN steeg bij hoge volumes. Naast de naderende kwartaalcijfers vonden sommige beleggers blijkbaar ook dat de koers van KPN wat was achtergebleven", zei handelaar Sybren van der Hijden (Saxo Bank). Meevallende kwartaalcijfers van de Franse branchegenoot Orange gaven de beurskoers van KPN eveneens een zetje.        

Randstad volgde met een plus van 3,1%. De kwartaalcijfers van het uitzendconcern overtroffen de verwachtingen van beleggers. Beursman Van der Hijden verbaasde zich wel over de koersontwikkeling van Randstad in de afgelopen maanden. Die daalde rond het Brexit-referendum van €47 naar €33, maar was dinsdag weer terug op €47. "Achteraf gezien hadden beleggers na het Brexit-referendum dus blind in Randstad kunnen stappen", stelde Van der Hijden.     

Staalproducent ArcelorMittal (+1,3%) lag er eveneens opgewekt bij. Ook ABN Amro (+0,9%), dat in de belangstelling staat van de Zweedse Nordea Bank, zat in de lift.

In de AEX stond Vopak (-1,6%) onderaan. Ook AkzoNobel (-1,6%) en Altice (-1,5%) behoorden tot de achterblijvers.

Bij de middelgrote fondsen schitterde Philips Lighting met een winst van 2,5%. Vorige week ging de afgesplitste lichtdivisie van Philips nog onderuit op teleurstellende kwartaalcijfers.

ASMI werd 1,8% meer waard. De chipmachinefabrikant wordt gezien als een kanshebber om het Japanse Hitachi Kokusai te kopen, maar volgens een analistenrapport van ING wordt dat nog een hele klus.

In de Midkap viel Wereldhave (-1,8%) uit de toon. De vastgoedfirma zag directielid Erik Schmit na negen maanden alweer vertrekken.

Smallcapfonds Wessanen kelderde 6,1%. De tegenvallende omzetgroei van de producent van biologische voedingsmiddelen in het derde kwartaal schoot beleggers in het verkeerde keelgat.

Value8 zakte 2,5%. Het investeringsbedrijf van topman Peter Paul de Vries wil accountant Remko Herschel aanstellen als financieel directeur. Tevens worden zakenvrouw Annemarie van Gaal en voormalig Sligro-baas Abel Slippens voorgedragen als commissaris.   

Wilt u de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kunt u zich hier gratis aanmelden.