Nieuws/Financieel
1282528
Financieel

Damrak sluit ruim 1% hoger

Op de Amsterdamse effectenbeurs was het dinsdag kopen wat de klok slaat. Beleggers begonnen vanaf de beursopening aandelen in te slaan, gesteund door hogere olieprijzen en meevallende kwartaalcijfers op Wall Street. Galapagos stal de show bij de hoofdfondsen.

De AEX-index sloot 1,1% in de plus op 453,13 punten. De Midkap ging 0,6% omhoog naar 669,47 punten. Ook op de beurzen in Parijs (+1,3%), Frankfurt (+1,2%) en Londen (+0,7%) zat de stemming er goed in.

Volgens handelaar Frank Bonsee (ABN Amro) was het een combinatie van positief sentiment in Azië, hogere olieprijzen en een hogere opening op Wall Street die de AEX weer op gang hielpen na de terughoudendheid van een dag eerder. De beurzen in New York openden vanmiddag ruim 0,5% in de plus. Zakenbank Goldman Sachs en farmaciereus Johnson & Johnson kwamen er met meevallende kwartaalcijfers.

In de geheel groengekleurde AEX bleef AkzoNobel steken op een koersstijging van 0,1%. De verffabrikant komt woensdagochtend met kwartaalcijfers en dat stemde beleggers tot voorzichtigheid. Analisten verwachten dat AkzoNobel een winst van €304 miljoen gaat rapporteren bij een omzet van €3,6 miljard.

Onder de hoofdfondsen leidde Galapagos de dans met een sprong vooruit van 4,9% naar €60,69 na een koopaanbeveling en een forse koersdoelverhoging naar €75 door Goldman Sachs. Analisten van de Amerikaanse zakenbank zijn enthousiast over de kansen van een reumamiddel van het biotechnologiebedrijf. Een dag eerder belandde Galapagos nog in de onderste regionen.

Voor Gemalto hadden beleggers 2,6% meer over. De deal die de digitaal beveiliger heeft gesloten met de Franse autobouwer PSA Group wakkerde de kooplust flink aan. Gemalto gaat miljoenen Peugeots en Citroëns verbinden met het zogeheten internet of things.

Altice kreeg er 1,6% bij. Bank of America heeft een houden-advies op de Franse kabelaar geplakt.

De grondstofgerelateerde fondsen waren ook gewild dankzij positieve prijsontwikkelingen in de sector, maar gaven in het laatste handelsuur weer iets van hun koerswinsten weg. ArcelorMittal boekte een vooruitgang van 1%, terwijl Royal Dutch Shell 1,1% aandikte.

De financiële waarden hielden de opgaande lijn vast. Aegon klom 1,3%, terwijl ING 1,7% kon bijschrijven. ABN Amro koerste 2,2% hoger.

ASML, dat woensdag de boeken opent, kreeg er 1,1% bij. De chipmachinegigant uit Veldhoven rapporteert morgenochtend naar verwachting een nettowinst van €413 miljoen bij een omzet van €1,7 miljard. De ogen van ASML-volgers gaan tevens uit naar aankondigingen rond de revolutionaire EUV-technologie. ASML herhaalde in augustus de verwachting dat EUV-machines vanaf 2018 of 2019 gereed zullen zijn voor productie op grote schaal.

Randstad deelde ook in het opgewekte sentiment. De koers van de uitzender steeg 2,1%.

Unilever werd 0,8% meer waard. Desondanks laat de beurskoers van Unilever een verzwakking zien sinds het voedings- en wasmiddelenconcern vorige week met matige kwartaalcijfers kwam, aldus technisch analist Royce Tostrams. Volgens hem moeten beleggers er daarom rekening mee houden dat het aandeel Unilever binnenkort verder kan verzwakken. Tostrams: "Dit kan ook slecht uitpakken voor de AEX. Unilever heeft immers een redelijk grote weging in de index", waarschuwde hij.

De Midkap werd aangevoerd door Vastned (+2,6%). Het bericht dat de vastgoedinvesteerder een portefeuille Nederlandse bezittingen ter waarde van €65,3 miljoen heeft verkocht, kreeg een goede ontvangst op de beurs. TomTom pluste 2%. ASMI was eveneens aardig op dreef met een koerswinst van 1,6% in reactie op de koerssprong bij deelneming ASM Pacific Technology.

Bij de middelgrote fondsen waren er enkele achterblijvers. Met name Fugro (-1,2%) en Philips Lighting (-1,2%) moesten iets prijsgeven.

De koerssprong van automatiseerder Ordina (+5,8%) viel op bij de smallcapfondsen. Van Lanschot Bankiers noteerde 2,8% hoger. De Rabobank heeft zijn belang in de bank voor welgestelden verlaagd naar minder dan 10%.

Op de lokale markt stond het aandeel Ajax 2,6% lager bij uitermate bescheiden omzetten. De benoeming van oud-doelman Edwin van der Sar tot algemeen directeur van de Amsterdamse voetbalclub kreeg een gemengde ontvangst bij de beurshandelaren op het Damrak. Van der Sar volgt in november voormalig ABN Amro-bankier Dolf Collee op in de directie van Ajax. 

Volg de beurs op de voet met de DFT Koersen-app. Download hier voor iPhone of voor Android