Nieuws/Financieel
1282555
Financieel

Zorgeloos naar verkiezingen VS?

Op 8 november gaan de Amerikanen naar de stembus. Op het moment wijzen alle peilingen op een riante overwinning voor Hillary Clinton. Nu heeft het referendum in het Verenigd Koninkrijk wel uitgewezen dat een “zekerheidje” niet bestaat.

Ook hier lijkt een gezonde portie terughoudendheid op zijn plaats. Naast de eerder besproken “green shoots” die ik hier en daar op macro-economisch niveau zie, blijf ik mijn eerder besproken “safe havens” scherp in de gaten houden. Hieronder een gedetailleerde uitleg over de VIX.

De VIX

Historisch gezien is er een aantal producten, dat het label veilige haven mag dragen. Beleggers die al heel lang in het vak zitten, zullen weten dat bijvoorbeeld olie ooit ook een zogenaamde safe haven was. Bij stevige turbulentie op de aandelenmarkten kocht men olie. Bij de term veilige haven dien ik uiteraard enige terughoudendheid in acht te nemen. In de financiële markt bestaat namelijk niet zoiets als garantie en degene die deze wel zegt te kunnen bieden verdient minder vertrouwen.

Dit jaar zien we goud en zilver zich contrair bewegen aan de markt en ook vastrentende waarden zoals staatsleningen en corporates blijven het goed doen. Er is echter maar één index die zich echt contrair beweegt aan de markt en dat is de VIX. Deze volatiliteitsindex gaat omhoog, als de beurs naar beneden gaat. Het beste voorbeeld hiervan ziet u hieronder tijdens de vorige beurscrash.

 

VIX 2008-2009

 

 

AEX 2009-2009

 

Brandverzekering

Ik ga er zelf vanuit dat iedereen die een eigen huis bezit, zichzelf zal beschermen tegen brand. Doe je dit niet, dan gok je eigenlijk op het feit dat het allemaal wel los zal lopen. Zo kijk ik eigenlijk ook aan tegen de lange termijn belegger. Deze gaat er ook vanuit dat alles wel goed komt, sterker nog deze vindt het erg om zijn portefeuille tegen brand te verzekeren. Het mooie van de VIX in tegenstelling tot een echte brandverzekering is dat je zelf bepaalt, wanneer je hem wel of niet gebruikt.

Sterker nog, je kunt hem gebruiken in zeer volatiele tijden om je huis te verbouwen tegen een gereduceerd tarief. Ofwel je realiseert de winst om zo weer verder te bouwen aan je beleggingsportefeuille. Het belangrijkste element van de VIX is dat het je een mogelijkheid geeft in periodes van hevige volatiliteit wat te doen. Stil zitten en geschoren worden is er dus niet meer bij. Je kunt hiermee echt inspelen op de actualiteit

Producten

Niet alle producten lenen zich heel goed om te profiteren van een hogere VIX. De future op de VIX is uiteraard het meest natuurlijke product, de risico’s hierbij zijn echter zeer groot. Voor de gemiddelde portefeuille is dit dus geen optie. Nu is er een aantal ETF’s die het mogelijk maken om in de VIX te beleggen, hier wordt echter gebruik gemaakt van de future en dus ook van de doorrolkosten van dit product.

Door deze kosten loopt het mandje op de langere termijn eigenlijk helemaal leeg. Bij Saxo Bank bieden wij ook de mogelijkheid om de future te volgen door middel van een optie. Hierbij is dus goed te berekenen wat voor risico je neemt als belegger, dat is namelijk je inleg. Met een optie kun je jezelf zes maanden “verzekeren” tegen het feit dat je huis, lees je portefeuille, af zou kunnen branden.

VIX tickersymbool CBOE Volatily Index

Deze index geeft de verwachte volatiliteit van de markt op 30 dagen weer. De VIX berekent men uit de optiepremie van calls en puts.

Watchlist:

fti: 450 eurusd: 1,1016 wti: 50,20 brent: 51,80 goud: 1259 zilver: 17,60 CSI300: 3310 VIX: 16

Nieuwtjes:

- Vastned verkoopt vastgoed in Nederland

- Prijzenslag zit ook United Continental dwars

- Aandeelhouders Novisource 29 november bijeen \

- Vrijwel stabiele omzet voor IBM

- Netflix groeit veel harder dan gedacht

- Nieuwe topman voor Visa

- Hasbro uitblinker op Wall Street

- NXP krijgt groen licht VS voor verkoop

- Plan beursgang Avantium in de mottenballen'

 

Belangrijke cijfers op de agenda vandaag:

10:00 Italië - Bouwproductie en bouwkosten - augustus

10:30 Verenigd Koninkrijk - Consumptieprijsindex, inflatie, producentenprijsindex

13:30 Blackrock - Resultaten 3e kwartaal 2016

13:30 Goldman Sachs Group - Resultaten 3e kwartaal 2016

13:30 Johnson & Johnson - Resultaten 3e kwartaal 2016

13:30 Philip Morris International, Inc. - Resultaten 3e kwartaal 2016

13:30 UnitedHealth Group Inc - Resultaten 3e kwartaal 2016

14:30 Verenigde Staten - Consumptieprijsindex Verenigde Staten - september

14:30 Verenigde Staten - Inflatie Verenigde Staten - september

16:00 Verenigde Staten - Huizenmarkt-index - oktober

22:30 Intel Corporation - Resultaten 3e kwartaal 2016