Nieuws/Financieel
1282564
Financieel

‘Yellen krijgt hele klus bij besluit over nieuwe rentestap’

Fed-voorzitter Janet Yellen

Fed-voorzitter Janet Yellen

Terwijl de financiële markten steeds meer voorsorteren op een naderende renteverhoging aan het eind van het jaar, zal Fed-president Janet yellen er nog een hele klus aan krijgen om de haviken en duiven op één lijn hierover te krijgen. Dat stellen economen bij de Rabobank.

Fed-voorzitter Janet Yellen

Fed-voorzitter Janet Yellen

De economen benadrukken dat bij de laatste speech Yellen die geschaard kan worden in het duiven-kamp liet weten dat het misschien geen kwaad kan om de monetaire teugels nog wat langer te laten vieren dan gebruikelijk,

Aan de andere kant gaf vice-voorzitter bij de Fed, Stanley Fischer, volgens de economen in een toespraak aan dat het niet eenvoudig is om de inflatie weer onder controle te krijgen bij een oververhitting van de Amerikaanse economie en het belangrijk is om tijdig het monetaire beleid te verkrappen.

De verdeeldheid die heerst binnen de Fed kan bij de komende rentevergaderingen in november en december voor een verhit debat gaan zorgen over de timing van een nieuwe rentestap, stellen de ecomen.

De Fed stelde voor het laatste in december 2015 de rente met een kwartje opwaarts bij naar een stand tussen 0,25% en 0,5%.