Nieuws/Financieel
1282630
Financieel

‘Centrale bankiers slaan plank mis met obsessieve inflatiedoelstelling'

Centrale banken proberen wanhopig om de inflatie richting de doelstelling van 2% te krijgen vanwege de nauwelijks bewezen verwachting dat het behalen van dit percentage economische en financiële stabiliteit zal opleveren. Dat stelt Peter Hensman, trateeg bij Newton, een boutique van BNY Mellon.

De centrale bankiers hebben in de afgelopen jaren met ongekende stimuleringsmaatregelen, zoals het massaal opkopen van obligaties in de afgelopen jaren vooralsnog tevergeefs de inflatie willen aanjagen naar de doelstelling van 2%. 

Hensman meent dat centrale banken in hetzelfde denkpatroon zijn gevangen als voor de financiële crisis van 2008/2009 met de focus dat 2% inflatie zowel economisch als financieel stabiliteit zal brengen, waar volgens hem echter weinig historisch bewijs voor te vinden is.

Er wordt in zijn ogen ook te weinig rekening mee gehouden dat financiële excessen in het verleden juist veroorzaakt werden door het ruime stimuleringsbeleid.

Hensman wijst er op dat de extreme steunacties juist met argusogen moeten worden bekeken vanwege de opzettelijke manipulatie van de marktprijzen en het terzijde schuiven van de mogelijke verstorende werking.