Nieuws/Financieel
1282710
Financieel

Energieopwekkend huis kan ook in 2050 mee

Bouwers zullen de komende jaren werk maken van innovatie door middel van digitalisering en recycling. Innovatie was de afgelopen jaren een ondergeschoven kindje in de bouw, maar grote bouwbedrijven zetten inmiddels flinke stappen.

De vastgoedtak van VolkerWessels, het tweede bouwconcern van Nederland, presenteert dinsdag een woning die nog mee kan in het jaar 2050. Volgens het bedrijf zullen woningen energie opwekken en bestaan uit natuurlijke materialen.

„Materialen die volop beschikbaar zijn, zoals riet, vlas en hout worden veel gebruikt”, zegt hoofd innovatie Onno Dwars. De woning heeft accu’s voor energieopslag en zonnepanelen.

Nieuwe technologie

Het jaar 2050 is echter nog ver weg, er kunnen nog volop nieuwe technologieën ontwikkeld worden van materialen die nog in de kinderschoenen staan of nog geen eens weet van heeft.

„Wat we zien is dat dat er klimaatakkoorden zijn gesloten, waarbij is afgesproken dat het gebruik van fossiele brandstoffen en de uitstoot van broeikasgassen beperkt zullen worden. Dat is al in 2020, wij willen daarop vooruitlopen”, zegt Dwars. ,,Het huis wekt energie op voor het huishouden en zelfs genoeg om een elektrische auto via het huis op te laden.”

Digitalisering

BAM, de grootste bouwer van Nederland, verwacht veel van digitalisering. ,,Die staat nog in de kinderschoenen, vergeleken met de auto-industrie”, zegt Rob van Kampen van BAM. ,,Klanten krijgen straks precies voorgeschoteld wat ze willen. In de fabriek wordt het huis gebouwd, dat daarna met een strik erom heen afgeleverd wordt.”

Lees het hele verhaal in De Financiële Telegraaf