1283852
Financieel

Zwolse Winkeliers blijven wijn schenken

undefined

Winkeliers in Zwolle gaan voorlopig door met het experiment van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) dat het schenken van wijn in winkels mogelijk maakt. Dit liet een gemeentewoordvoerder weten aan De Stentor, nadat de gemeente Nieuwegein besloot met de proef te stoppen.

Zwolle doet net als 36 andere gemeenten mee aan het experiment van de VNG dat mengvormen tussen detailhandel en horeca zou toestaan. Het experiment werd in het leven geroepen om ondernemers de mogelijkheid te bieden op een ’creatieve en innovatieve manier zaken te kunnen doen’, aldus de VNG. Zo moet een kapper of een klein winkeltje volgens de organisatie gewoon een wijntje kunnen aanbieden.

Brancheorganisatie Slijtersunie zag het experiment niet zitten en stapte naar de rechter. De proef zou zorgen voor oneerlijke concurrentie én alcoholmisbruik. Door al deze rechtszaken besloot Nieuwegein zijn deelname aan dit experiment onlangs te staken.

Volgens de woordvoerder van de gemeente Zwolle gaat dit verder dan alcoholverkoop in winkels. “Het gaat erom dat we ruimte willen geven aan ondernemers die hun klanten meer willen bieden dan wat past binnen de hokjes retail, horeca of slijterij.” Zwolle ziet vooralsnog geen reden om het experiment et staken. Wat de andere deelnemernde gemeenten zullen doen is nog onduidelijk.