Nieuws/Financieel
1284052
Financieel

ASML duwt Damrak omlaag

CFO Annemieke den Otter van Ordina opende de beurs in Amsterdam. De gongslag is het startsein voor de jaarlijkse Ordina Open Innovatiedagen.

CFO Annemieke den Otter van Ordina opende de beurs in Amsterdam. De gongslag is het startsein voor de jaarlijkse Ordina Open Innovatiedagen.

Op het Damrak is de AEX-index dinsdag flink lager gesloten. Slechts vier hoofdfondsen boekten winst. Zwaar verlies was er voor chipmachinereus ASML, terwijl Shell leed onder de daling van de olieprijs.

CFO Annemieke den Otter van Ordina opende de beurs in Amsterdam. De gongslag is het startsein voor de jaarlijkse Ordina Open Innovatiedagen.

CFO Annemieke den Otter van Ordina opende de beurs in Amsterdam. De gongslag is het startsein voor de jaarlijkse Ordina Open Innovatiedagen.

De AEX-index sloot dinsdag 0,9% lager op 451,3 punten. De AMX daalde 0,2% naar 665,9 punten.

De belangrijkste Europese beurzen sloten ook lager. Frankfurt daalde 0,4%, Parijs verloor 0,6% en Londen moest 0,5% inleveren.

In Wall Street noteerde de Dow Jones-index ten tijde van het slot in Europa 0,9% lager, nadat aluminiumreus Alcoa als eerste grote fonds met kwartaalcijfers was gekomen. Deze vielen tegen en het aandeel duikelde ruim 10%.

In Azië was het beeld dinsdag  gemengd. De Koreaanse beurs stond onder druk door de koersval van Samsung, dat de verkoop van de Note 7 heeft stilgezet. De Japanse Nikkei-index sloot 1% hoger.

De olieprijzen deden dinsdag een stap terug na de sterke stijging een dag eerder. Brent-olie daalde 1,8%. Topman Igor Sechin van Ruslands grootste olieproducent Rosneft heeft volgens persbureau Reuters gezegd dat zijn concern de productie niet gaat beperken. Maandag had president Poetin die optie wel opengehouden.

Dinsdagochtend werd bekend dat het vertrouwen van beleggers en analisten in de Duitse economie onverwacht sterk is toegenomen. Dit bood de beurzen echter nauwelijks steun.

Afwachtend

Volgens broker Bert van der Pol van Mijn Effecten zijn beleggers afwachtend vanwege de berg aan kwartaalcijfers die eraan komt. Zo presenteert Unilever donderdag cijfers en zijn vrijdag een aantal grote Amerikaanse banken aan de beurt.

Van der Pol: "Ik denk dat niemand echt beweegt voordat er wat meer duidelijkheid is over de cijfers." Hij stelde vast dat de Amerikaanse beurzen dezer dagen nog steeds dicht tegen hun recordniveau aan zitten.

Bij de Nederlandse hoofdfondsen eindigde Heineken bovenaan met een winst van 1%. Randstad boekte ook 1% winst. Sterke kwartaalcijfers van het Britse wervings- en selectiebedrijf PageGroup gaven de uitzender een zetje omhoog.

ArcelorMittal zakte 2% weg. De World Steel Association denkt dat de vraag naar staal in 2016 met 0,2% stijgt en in 2017 met 0,5%.

Gemalto sloot 0,4% lager. De digitaal beveiliger gaat paspoorten en andere identiteitsbewijzen aan de Noorse overheid leveren.

Druk op de AEX-index kwam ook van Shell, dat 1,3% inleverde door de olieprijsdaling.

Grootste daler bij de hoofdfondsen was chipmachinefabrikant ASML. De beurszwaargewicht duikelde 3% ."ASML zakt terug omdat Samsung besloot de productie van zijn Galaxy Note 7 te stoppen. Die twee bedrijven hebben nauwe banden", aldus broker Van der Pol.

Bij de middelgrote fondsen  eindigde Air France KLM  bovenaan met een winst van 2,4%. Het cabinepersoneel van KLM houdt stiptheidsacties.

Delta Lloyd sloot 0,4% hoger op  €5,37. Dutch Trader vindt het bod van €5,30 door NN veel te laag en ziet €6-€6,50 als fair en realistisch.

ASMI daalde 1,1% en BESI zakte 2,5%. Het Add Value Fund verwacht dat beide toeleveranciers aan de chipindustrie eind deze maand aandeleninkoopprogramma's zullen aankondigen.

BinckBank kreeg er 4,6% bij, zonder direct aanwijsbare reden. Het aandeel van de online broker profiteerde mogelijk nog van goede cijfers die zijn Duitse sectorgenoot Comdirect gisteren presenteerde.

Smallcap AMG daalde 5,4%, na door ING van de kooplijst te zijn gehaald.

VNC klom op de lokale markt 4,8%. De investeringsmaatschappij van Geert Schaaij kondigde de overname van een energiebedrijf aan.

Ziet u de extreem lage spaarrente met lede ogen aan? En bent u op zoek naar alternatieven om meer rendement te behalen? Volg dan donderdag het gratis seminar. Klik hier om in te schrijven.