Nieuws/Financieel
1284794
Financieel

Trump, einde dollar en meer

Gisteren was ik bij een bijeenkomst voor institutionele beleggers georganiseerd door Capital Group, een van de grootste onafhankelijke vermogensbeheerders ter wereld met een beheerd vermogen van ongeveer USD 1,4 biljoen. De analisten, portfoliomanagers en hun zeer uitgebreide netwerk, zorgen ervoor dat de presentaties die zij organiseren gegarandeerd waardevol zijn. Gisteren waren de sprekers Willem Post (Amerikadeskundige), Jens Sondergaard (econoom bij Capital en ex Bank of England) en Stephane Fertat (obligatie-expert van T. Rowe Price). Voorspellingen over de verkiezingen, de economie en beurzen kwamen allemaal aan bod.

Trump versus Hillary

Willem Post vertelde dat hij verwacht dat Hillary gaat winnen met 55% van de stemmen. Echter, hij maakte wel een voorbehoud, want de opkomst onder Democratische stemmers is wellicht laag, terwijl de Trump aanhangers door hun “boosheid” wel allemaal gaan stemmen. Het wordt een close call. Mocht Hillary gekozen worden met een kleine marge, dan is er kans op ongeregeldheden door Trump supporters, aldus Post. Trump heeft al gezegd dat als Hillary wint, dat het door fraude zal zijn en dat hij zich niet bij een dergelijke uitslag zou neerleggen. Of de soep zo heet gegeten gaat worden weet ik niet, maar de ontevredenheid zal zeker toenemen. Verder denk ik dat een overwinning van Trump eerder tot geweld zal leiden gezien de meeste geweldsdelicten rond de verkiezingen vanuit het Democratische kamp kwamen. Ook verwacht Post dat de beurs omlaag gaat bij een overwinning van Trump en omhoog als Hillary het wordt. Gezien Hillary een veel hogere bereidheid heeft dan Obama om oorlogshandelingen uit te laten voeren, is de defensie-industrie een goede belegging mocht zij aan de macht komen.

De experts

Ik sprak na afloop nog met iemand die wist te vertellen dat de adviseurs van Trump wel degelijk zeer goed zijn en dat het uiteindelijke beleid van Trump wel mee zal vallen. Net als het rumoer rond het aantreden van acteur Ronald Reagan, is ook hier een beetje sprake van hysterie. Post maakte echter wel nog de opmerking dat Trump bekend staat als iemand die geen adviezen aanneemt. Ik gok op het eerste, dus mocht Trump winnen en de beurzen gaan omlaag, dan is dat wellicht een (korte termijn) aankoopmogelijkheid. Verder vertrouwde deze persoon de polls niet en zou Trump zomaar als winnaar tevoorschijn kunnen komen.

Ex-BOE ex-IMF inzichten

Toen was het de beurt aan Sondergaard. Met zijn IMF en Bank of England achtergrond, is het zeker de moeite waard om zijn zienswijze mee te nemen, aangezien deze naar mijn mening exemplarisch is voor wat er bij deze twee organisaties leeft en dus wat ons wellicht te wachten staat.  Waar het in zijn presentatie op neer kwam is dat hij verwacht dat de aansterking van de dollar ten einde is en dat de munt 9 procent overgewaardeerd is (tov euro).

VS verzwakt

Verder ziet hij dat de kredietcyclus en de huizenmarkt in de VS tekenen zwakte laten zien, wat historisch altijd een goede indicator is geweest van een verzwakkende economie. Doordat de VS economie dus verzwakt, kan de bull run in de dollar niet worden voortgezet.

Bankencrisis EU

Ik vraag mij echter af of de bankencrisis in de EU geen roet in het eten zal gooien. Als hier paniek ontstaat, dan vluchten de beleggers massaal in de meest liquide markt: de dollarmarkt. Dan zou EUR/USD juist naar pariteit kunnen gaan.

Huizen en krediet zijn de sleutel

Waar ik mij wel in kon vinden en wat een zeer belangrijke indicatie is wat ons te wachten staat, is de vaststelling dat het allemaal om krediet en de huizenmarkt gaat. De nieuwe Amerikaanse President wordt volgens Sondergaard geconfronteerd met een neergaande economie en de enige manier om deze trend te keren, is om de kredietgroei en de daarmee gelieerde huizenmarkt aan te wakkeren. Het veel besproken helikoptergeld zou daarvoor gebruikt gaan worden.

China

Verder gaf Sondergaard nog een waarschuwing over China; de markt is nu veel te laks over de grote problemen die daar zijn. De Chinese financiële cyclus in nu neergaand, iets wat nu niet is ingeprijsd.

Obligatielessen

Fertat maakte een mooie vaststelling: je investeert niet in obligaties om mooie rendementen te scoren, maar omdat het moet. De truc is om binnen de obligatiebeleggingen de keus te maken tussen obligaties met een positieve of negatieve correlatie hebben met aandelen.  Zijn mening neigde meer naar negatieve correlatie en dat is waarom hij obligatie-investeringen ziet als een verzekering tegen ellende op de aandelenbeurzen.

Inzicht

Ook stelde hij dat door het centrale bank beleid, de volatiliteit kunstmatig laag is en dat investeerders daardoor enorm korte termijn gericht zijn geworden. Dit is een recept voor toekomstige marktonrust. De obligaties van opkomende markten zijn de kanarie in de kolenmijn. Verder verwacht hij dat de overheden hun bestedingen flink gaan opschroeven, gezien de centrale banken het alleen niet redden. Helikoptergeld komt er dus aan.    

Helikoptergeld

Waar hij ruimte voor meer besteding ziet in de VS, is het slechte nieuws voor de EU dat de schulden hier dermate hoog zijn dat er voor dit trucje weinig ruimte is. Het kwijtschelden van schulden van particulieren en bedrijven zal in de EU/eurozone ook niet gebeuren, want overheden bepalen liever zelf waar het geprinte geld aan uitgegeven moet worden. Dit betekent dat het helikoptergeld met name naar infrastructuur- en groene projecten zullen gaan (hier liggen beleggingskansen). Dat groene projecten hier voorkomen heeft natuurlijk te maken met het milieuakkoord wat in werking zal treden, maar ook omdat schulden die aan groene projecten worden besteed, niet meetellen in de schuldenquote (schuld/BBP) van een land!

Kortom, onrust door VS verkiezingen, een zwakkere dollar, hogere volatiliteit in de markten en hogere overheidsuitgaven (helikoptergeld) zijn in aantocht.