Nieuws/Financieel
1285096
Financieel

Golf aan bedrijfsovernames verwacht

Amsterdam - Bijna de helft van de ondernemers (47%) verkoopt bij een goed bod morgen hun bedrijf. Vorig jaar was dit nog 40%. Het aantal ondernemers dat binnen twee jaar het bedrijf daadwerkelijk denkt te verkopen is gestegen van 9 naar 20%.

Dat blijkt uit de Jaarlijkse Bedrijfsovername-Monitor van Marktlink, uitgevoerd onder tweehonderd mkb-bedrijven. Al jaren is sprake van een uitblijvende verwachte overnamegolf. Als gevolg van de aantrekkende resultaten van bedrijven, geven veel ondernemers nu aan de komende jaren toch echt te willen verkopen.

De vraagprijs is niet altijd reëel. Hoewel 82% van de ondernemers zegt een goed inzicht te hebben in de waarde van het bedrijf, weet bijna de helft niet wat de waarde van het bedrijf is als factor van de jaarwinst. Gemiddeld gokken verkopers op circa 9,4 keer de jaarwinst, wat veel hoger is dan de marktwaarde.

“Een buitenproportionele vraagprijs noemen is vaak een signaal dat iemand nog niet toe is aan verkoop”, vertelt Tom Beltman van Marktlink. “We zien in de praktijk dat de waarde van een onderneming bij overname momenteel op ongeveer vier tot zes keer de jaarwinst ligt.”