Nieuws/Financieel
1285141
Financieel

Nederlands goud naar legerbasis Zeist

De Nederlandsche Bank (DNB) verplaatst zijn goud en het bankbiljettenbedrijf naar het defensieterrein Camp New Amsterdam in Zeist.

Dat meldt DNB donderdagmiddag over de €6 miljard aan goud van de centrale bank.

Er gaat voor de 612 ton aan goud in een nieuwe kluis op het terrein waar nu de Koninklijke Marechaussee (KMar) is gevestigd. In 2022 moet het kluizencomplex gereed zijn.

De centrale bank gaat ondertussen het gebouw aan het Westeinde in Amsterdam grondig renoveren.

Beter beveiligd

Eind 2014 haalde DNB in het geheim een groot deel van zijn goud terug uit kluizen in de Verenigde Staten.

De huidige goud voorraad van de Nederlandse staat verhuist ook omdat het kostbare edelmetaal inclusief de hele verwerking van bankbiljetten op het legerterrein beter te beveiligen zou zijn.

De steeds strengere beveiligingseisen voor het gebouw aan het Westeinde staat ,,de toegankelijkheid voor medewerkers en bezoekers steeds meer in de weg", meldt DNB.

Biljettentest

Daarmee verdwijnt ook het waardetransport uit het centrum van Amsterdam.    

Vanuit het Camp New Amsterdam in Zeist gaan straks de waardetransporten met bankbiljetten en munten naar banken en andere verstrekkers aan bedrijven en particulieren. In Zeist worden voortaan ook alle bankbiljetten getest en waar nodig vervangen.

DNB houdt zijn publieksbalie aan het Westeinde 1 in Amsterdam. Aan deze balie kan het publiek bijvoorbeeld oude guldenbiljetten omwisselen voor euro’s en beschadigde eurobiljetten inleveren.

Goud verdeeld

In Amsterdam ligt nog 31% van het Nederlandse goud. In de kluizen van New York 31%, in de beveiligde opslag in het Canadese Ottawa, blijft 20% van de gouden 'broodjes' liggen. In Londen stalde Nederland 18% van alle Nederlands goud, als appeltje voor de dorst.