Nieuws/Financieel
1285871
Financieel

Heineken leidt AEX naar kleine winst

De winnaar van de MKB Innovatie Top 100, Yoni.care, opende de beurshandel maandag met een slag op de gong.

De winnaar van de MKB Innovatie Top 100, Yoni.care, opende de beurshandel maandag met een slag op de gong.

Onder aanvoering van Heineken, dat profiteerde van een koopadvies, is de AEX iets hoger gesloten. De bankaandelen hadden het lastig, doordat nader nieuws rond Deutsche Bank uitbleef. Bovendien kon de stevige reorganisatie bij ING beleggers niet bekoren.

De winnaar van de MKB Innovatie Top 100, Yoni.care, opende de beurshandel maandag met een slag op de gong.

De winnaar van de MKB Innovatie Top 100, Yoni.care, opende de beurshandel maandag met een slag op de gong.

De AEX sloot 0,15% hoger op 453 punten. De AMX steeg 0,3% naar 657,4 punten.

Elders in Europa hadden kopers veelal ook de overhand. Parijs klom 0,1%. Londen won 1,2%, na de uitspraak van de Britse premier May dat zij uiterlijk eind maart de Brexit in gang wil zetten. Het pond kwam hierdoor onder druk, wat positief is voor de Britse exportpositie. De Duitse beurs was vanwege een feestdag dicht.

Beleggingsstrateeg Ben Steinebach van ABN Amro wijst erop dat de voortgaande stijging van de olieprijzen steun biedt aan de aandelenbeurzen. ,,In reactie op het OPEC-akkoord van vorige week is de prijs van Brent-olie boven $50 gestegen. Mocht duidelijk worden dat de OPEC-landen en bijvoorbeeld ook Rusland de productie daadwerkelijk beperken, dan zouden de olieprijzen nog een stuk verder omhoog kunnen gaan."

Steinebach houdt de ontwikkelingen rond Deutsche Bank scherp in de gaten. ,,Vrijdagmiddag verschenen berichten dat de boete voor de verkoop van rommelhypotheken in de VS mogelijk tot ruim $5 miljard beperkt blijft, terwijl eerder nog een schikkingsvoorstel van $14 miljard was gedaan. Mocht dit daadwerkelijk de uitkomst van de onderhandelingen worden, dan is het gevaar van een bankrun nagenoeg geweken. En misschien hoeft de bank dan niet eens een aandelenemissie te doen."

Hoewel cijfers over de Amerikaanse bouwuitgaven tegenvielen, toont Steinebach zich niet ontevreden over het macronieuws van vandaag. ,,De industriecijfers uit de VS en Europa waren redelijk. Wel vind ik het opmerkelijk dat de Britse cijfers erop duiden dat er helemaal niets aan de hand is. De onderhandelingen over de Brexit die eind maart van start gaan, zullen ongetwijfeld moeizaam verlopen. Het VK wil volledige toegang tot de interne markt behouden, maar zich niet aan alle Europese regels houden." 

Heineken eindigde bij de Nederlandse hoofdfondsen bovenaan met een 2,6% hoger slot, na door de Britse zakenbank Liberum op 'kopen' te zijn gezet.

Biotechnologiebedrijf Galapagos volgde met een winst van 1,4%.

Beurszwaargewicht Shell klom 0,8%, doordat de olieprijzen de fraaie winst van vorige week ruimschoots vasthielden.

Grootste daler onder de hoofdfondsen was digitaal beveiliger Gemalto, die 1,3% inleverde.

ING verloor 1%, op het nieuws dat de eerder uitgelekte reorganisatieplannen het verdwijnen van 7000 banen behelst. De reorganisatie moet vanaf 2021 een jaarlijkse kostenbesparing van €900 miljoen opleveren.

NN en ABN Amro volgden met minnen van 0,7%.

KPN zakte 0,6%. Het telecombedrijf zou via de rechter willen tegenhouden dat Tele2 de komende vijf jaar de vaste telefonie voor de politie verzorgt.

Philips verloor 0,6%. Het concern is naar verluidt in gesprek met investeerder Apollo Global Management over een mogelijke verkoop van zijn led-lampendivisie Lumileds.

Bij de middelgrote fondsen eindigde Intertrust met een winst van 1,8% aan kop. PostNL klom 1,7%.

Air France KLM zakte onder invloed van de duurdere olie 0,6%.

Pharming ging op de lokale markt 8,7% omhoog, op het nieuws dat de verkopen van het middel Ruconest in de afgelopen twee maanden verder zijn aangetrokken. Woensdag geeft het biotechnologiebedrijf tijdens een aandeelhoudersvergadering een toelichting op de terugkoop van de verkooprechten in de VS.

Takeaway viel na het sterke beursdebuut op vrijdag 2% terug.

Basic-Fit zakte 0,1%, na aan beleggersvereniging VEB nauwelijks meer inzicht te hebben verstrekt over de marketingbijdragen van zijn leveranciers.

Wilt u de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kunt u zich hier gratis aanmelden.