Nieuws/Financieel

Dik Wessels overleden

Door Pieter van Erven Dorens

Amsterdam (DFT) - Dik Wessels is vanmorgen overleden. De grote man van bouwbedrijf VolkerWessels is 71 jaar geworden.

Wessels staat in de Quote 500 op nummer 3 met een geschat vermogen van €4 miljard. Zijn familiebedrijf VolkerWessels maakte enkele maanden geleden een rentree op de Amsterdamse beurs.

Voormalig kettingroker Dik Wessels was wars van uiterlijk vertoon en geldsmijterij. Hij had een scherp oog voor slimme investeringen. Een van zijn grootste klappers maakte hij met de beursgang in 2000 van World Online van Nina Storms. Hij verkocht zijn aandelen snel na de beursgang en incasseerde er meer dan een miljard gulden voor (€453 miljoen).

Dik Wessels nam in 1966 de leiding over van het Rijssense bouwbedrijf Wessels, dat door zijn vader Arend Wessels in 1933 was opgericht. Vader Wessels was oorspronkelijk timmerman. Het bedrijf telde 20 werknemers toen zoon Dik met zijn broer Herman (1954-2007) het roer overnam. Samen waren ze steunpilaren van voetbalclub FC Twente.

Bouwbedrijf Wessels fuseerde in 1990, inmiddels 1250 werknemers groot, met branchegenoot IBB Kondor tot Kondor Wessels. In 1997 volgde een fusie met Koninklijke Volker Stevin tot Koninklijke Volker Wessels Stevin, kortweg VolkerWessels genoemd. Het concern telt nu omstreeks 16.000 werknemers op een omzet van €5,5 miljard.

De opbrengst van zijn World Online-klapper zette Wessels in om VolkerWessels in 2003 van de beurs te halen. Dat kostte hem €720 miljoen. Dit jaar bracht hij het bedrijf terug naar de beurs, waarbij de familie €575 miljoen incasseerde met de verkoop van een derde van de aandelen.

Wessels was ereburger van de gemeente Rijssen-Holten. In 1999 werd hij al benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.