Nieuws/Financieel
1288503624
Financieel

Prijs oplaadbeurt elektrische auto’s 17% omhoog

Prijs van oplaadbeurt gaat in Nederland van €0,59 per kWh naar €0,69 per kWh.

Prijs van oplaadbeurt gaat in Nederland van €0,59 per kWh naar €0,69 per kWh.

AMSTERDAM - Tanken bij Fastned wordt vanaf donderdag fors duurder. De uitbater van laadpalen verhoogt vanaf donderdag voor het eerst in vijf jaar al zijn prijzen. De standaardprijs voor Nederland en België stijgt van € 0,59 per kWh naar €0,69, een toename van 16,9%.

Prijs van oplaadbeurt gaat in Nederland van €0,59 per kWh naar €0,69 per kWh.

Prijs van oplaadbeurt gaat in Nederland van €0,59 per kWh naar €0,69 per kWh.

De producent achter de gele snellaadstations voor elektrische auto’s zegt dat te moeten doen vanwege de hoge prijzen die het moet betalen voor de aankoop van zijn stroom. ,,Tot nu toe hebben we deze verhogingen voor onze rekening genomen”, aldus het bedrijf.

Fastned, in 2012 opgericht en inmiddels met 168 snellaadstations actief in zes landen, waarschuwde vorige maand al dat het bedrijf het opladen van elektrische auto’s waarschijnlijk duurder zou moeten maken wegens de hoge stroomkosten.

In het Verenigd Koninkrijk en in Frankrijk, waar de eerste stations binnenkort worden geopend, blijven de prijzen gelijk, stelt Fastned. Auto’s kunnen hier binnen een kwartier opladen voor een rit van maximaal 300 kilometer.

Een combinatie van factoren zorgt al een tijdlang voor hogere gas- en stroomprijzen op de groothandelsmarkten. Zo waren de gasreserves relatief klein door de strenge winter en nam de vraag naar energie wereldwijd sterk toe door het economisch herstel van de coronacrisis.

Fastned noemt ook de verminderde gasproductie in Nederland als oorzaak van de hogere energieprijzen.

Het bedrijf van ondernemer Bart Lubbers en Michiel Langezaal claimt honderd procent van de elektriciteit uit ’hernieuwbare’ bron te leveren. Desondanks is de groothandelsprijs van elektriciteit nog altijd sterk gekoppeld aan de gasprijzen, aldus FastNed, en dat kan „omdat de groothandelsprijs wordt bepaald door de markt als geheel en gascentrales nog altijd een grote hoeveelheid elektriciteit aan de markt leveren.” FastNed is daarvan afhankelijk, aldus de uitbater van snellaadstations langs de snelwegen.

Groeimarkt

Afgelopen kwartaal steeg het aantal laadbeurten met 66%, aldus FastNed, het aantal klanten ging met bijna 90% omhoog tot 88.000 mensen.

Het smallcapfonds op beurs Euronext, dat in 2012 een concessie kreeg om voor 15 jaar 201 laadstations langs rijkswegen op te tuigen, noteert donderdag na de aankondiging 1,1% in het rood. Fastned heeft bij een omzet in 2020 van €6,89 miljoen een marktwaarde van €903 miljoen.

Dit voorjaar bepaalde de rechter dat Fastned een shop en toiletten bij haar laadstations mag plaatsen, nadat pomphouders zich daartegen hadden verzet.

De markt van opladers groeit snel. Tesla heeft in zijn afgelopen kwartaal het aantal snelladers in heel Europa uitgebreid met nog eens 450 stuks. Dat wil het netwerk met zijn zogenoemde super chargers openstellen voor elektrische auto’s van andere merken.

Benzinestations breiden ook uit met elektrische palen. Shell en BP bijvoorbeeld wil fors uitbreiden, waartegen Fastned bezwaar maakte. De Raad van State stelde dit jaar dat de energiebedrijven op hun tankstations-terreinen laadpalen mogen neerzetten, maar met een forse beperking ten opzichte van wat zij wensten.