Nieuws/Financieel
1289203
Financieel

Verliezen op Wall Street

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse aandelenmarkten zijn maandag lager gesloten. Op 'Cyber Monday' wisten vooral detailhandelsbedrijven de aandacht op zich gericht. Verder was de agenda voor beleggers op Wall Street nagenoeg leeg.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent lager op 19.097,90 punten. De brede S&P 500 zakte 0,5 procent naar 2201,72 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 0,6 procent bij 5368,81 punten.

Op de maandag na Thanksgiving worden Amerikanen elk jaar door webwinkels overweldigd met een stortvloed van aanbiedingen. Volgens prognoses zou er dit jaar op Cyber Monday circa een tiende meer bij elkaar gekocht worden dan een jaar geleden, maar daarvoor bleken in sommige gevallen wel hele grote prijsverlagingen nodig.

Amazon

Webwinkelgigant Amazon, die gemiddeld de hoogste kortingen hanteerde, noteerde 1,7 procent lager. Barnes & Noble, Target en Best Buy, die ook veel producten via aanbiedingen van de hand deden, speelden tot 2,7 procent aan beurswaarde kwijt. Wal-Mart sloot 0,1 procent lager, terwijl het aandeel Alibaba 0,8 procent hoger noteerde.

Net als op de belangrijkste beurzen in Europa eerder op de dag, behoorden ook financiële fondsen tot de verliezers. Zo zakte Bank of America 2,7 procent. Goldman Sachs en JPMorgan Chase verloren tot 0,7 procent.

Olie

In de lijst met Dowfondsen zakte Boeing verder 0,2 procent. Volgens de Wereldhandelsorganisatie is een belastingregeling van de Amerikaanse overheid voor de vliegtuigbouwer in strijd met internationale handelsregels en is sprake van verboden staatssteun. Boeing zei de uitspraak evenwel als een overwinning te zien.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 1,8 procent hoger op 46,89 dollar. Brent ging 1,6 procent in prijs omhoog, tot 48,01 dollar per vat. De OPEC komt woensdag in Wenen bijeen om te proberen een definitief akkoord te sluiten over een productieverlaging om zo de olieprijzen te stutten.

De euro was 1,0607 dollar waard, tegen 1,0583 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.