Nieuws/Financieel
1289247
Financieel

Onzekerheid rond OPEC nekt AEX

De nieuwe cfo van Flow Traders, Marcel Jongmans, opende maandag de handel met een slag op de gong.

De nieuwe cfo van Flow Traders, Marcel Jongmans, opende maandag de handel met een slag op de gong.

Amsterdam - De Amsterdamse effectenbeurs heeft een beroerde dag achter de rug. Beleggers deden aandelen van de hand, in aanloop naar de vergadering van de OPEC en het Italiaanse referendum. Vooral ABN Amro en Ahold Delhaize hadden het zwaar, terwijl Gemalto uitblonk.

De nieuwe cfo van Flow Traders, Marcel Jongmans, opende maandag de handel met een slag op de gong.

De nieuwe cfo van Flow Traders, Marcel Jongmans, opende maandag de handel met een slag op de gong.

De AEX-index sloot 1,2% lager op 452,7 punten. De Midkap zakte 0,5% naar 649,7 punten.

Elders is Europa deden de beurzen na een paar mooie weken ook een stap terug. Parijs en Frankfurt zakten 0,9% respectievelijk 1,2%.

Vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB vindt het niet vreemd dat beleggers gas terug namen na de fraaie opmars in de afgelopen paar weken. ,,De Trump-rally is uitgewerkt en het is onwaarschijnlijk dat de OPEC woensdag een stevig productieakkoord bereikt. Als er al een akkoord komt, zal het vermoedelijk een bevriezing rond de huidige productieniveaus zijn. En vervolgens is het de vraag of de leden zich eraan gaan houden, ook al vanwege het ontbreken van een pressiemiddel. Voorts zorgt het Italiaanse referendum zondag voor onrust. Als deze negatief uitpakt voor premier Renzi, zal hij zich terugtrekken en komt er mogelijk een anti-EU-partij aan de macht."

Voor de langere termijn blijft Westerterp wel positief gestemd. ,,De obligatierentes zijn de laatste tijd weliswaar wat opgelopen, maar nog altijd laag. Dit maakt aandelen relatief aantrekkelijk. Bovendien zijn Trumps plannen om extra in infrastructuur te investeren en de belasting te verlagen positief voor de Amerikaanse economie."

De onzekerheid rond het Italiaanse referendum had vooral zijn weerslag op de banken. ABN Amro eindigde bij de Nederlandse hoofdfondsen met een min van 2,6% onderaan. ING sloot 1,8% lager.

Ahold Delhaize leverde 2,3% in. Het verzoek van de Tsjechische premier aan de detailhandelsketen om de lonen te verhogen, zorgde voor enige onrust.

De oliefondsen stonden ook onderin, hoewel de prijs van het zwarte goud opveerde. Zelfs een koopadvies van Kempen kon niet voorkomen dat olieplatformbouwer SBM Offshore 1,7% zakte. Beurszwaargewicht Shell daalde 1,1%.

Heineken verloor 0,7%. De brouwer gaat de bierproductie bij zijn Vietnamese brouwerij vertwaalfvoudigen.

Gemalto blonk uit met een 2% hoger slot, dankzij een samenwerkingsovereenkomst met Huawei op het gebied van Internet of Things. Voorts kreeg de digitale beveiliger van een Amerikaanse octrooibureau gelijk in een patentzaak.

Bij de middelgrote fondsen was bodemonderzoeker Fugro met een min van 4,1% de grootste daler.

Kunstmestbedrijf OCI sloot 1% lager, in reactie op de uitgifte van nieuwe obligaties.

PostNL eindigde met een winst van 1,6% aan kop.

Smallcap Heijmans zag de koers nog eens 5,5% omlaag gaan, na door Kepler Cheuvreux van de kooplijst te zijn gehaald. Bovendien bleek dat aandeelhouder FMR zijn belang in het noodlijdende bouwbedrijf heeft verkleind van 4,3% naar 2,6%.

RoodMicrotec daalde op de lokale markt 5,8%. De Nederlandse toeleverancier van halfgeleiders en geavanceerde microchips was maandag optimistisch over de komende vier jaar, maar waarschuwde tegelijk dat de omzetgroei dit jaar achterblijft bij de verwachtingen als gevolg van 'geopolitieke onrust'.

Ontvang dagelijks automatisch de gratis DFT Nieuwsbrief met het laatste financieel-economische nieuws.