Nieuws/Financieel
1289322
Financieel

Wall Street staat voor lagere opening

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse aandelenbeurzen staan maandag voor een lagere opening. Daarmee lijkt de winstreeks die vorige week op Wall Street sessie na sessie voor recordstanden zorgde voorlopig ten einde. Beleggers in New York moeten het doen met een lege agenda.

Andermaal zal veel aandacht uitgaan naar detailhandelsbedrijven. De maandag na Thanksgiving staat bekend als Cyber Monday, waarop Amerikanen op zoek naar aanbiedingen op internet na de officieuze aftrap van het kerstinkopenseizoen op vrijdag. Voor bedrijven als Alibaba, Amazon en Wal-Mart breken daarmee hoogtijdagen aan. Naar verwachting geven Amerikanen dit feestseizoen 656 miljard dollar uit, waarbij met name de internetaankopen zullen stijgen.

Qua bedrijven weet verder oliedienstverlener Schlumberger de aandacht op zich gericht. Het bedrijf gaat in opdracht van Iran een studie doen naar een olieveld in dat land. Schlumberger maakte bekend daarvoor een voorlopige overeenkomst te hebben getekend.

Fed

Verder is het voor beleggers vooral afwachten op wat de rest van de week zal brengen. Oliekartel OPEC komt woensdag in Wenen bijeen om te proberen een definitief akkoord te sluiten over een productieverlaging om zo de olieprijzen te stutten. Overaanbod op de oliemarkt zorgt al twee jaar voor forse druk op de prijzen.

De Amerikaanse overheid komt vrijdag met het banencijfer over november naar buiten. Het is het laatste banenrapport voor de rentevergadering van de Federal Reserve in december. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zijn van groot belang voor het rentebeleid van de Fed. Naar alle waarschijnlijkheid zal de Amerikaanse centrale bank volgende maand voor het eerst in een jaar tijd de rente verhogen.

De beurzen in New York sloten vrijdag na een halve handelsdag op winst. De Dow-Jonesindex eindigde 0,4 procent in de plus op 19.152,14 punten. De brede S&P 500 steeg 0,4 procent tot 2213,35 punten en de technologiebeurs Nasdaq klom 0,3 procent naar 5398,92 punten.