Nieuws/Financieel
1289384
Financieel

Kies voor limonade, warme chocomel én koekjes

Nee, dit is geen blog van een foodie, maar gaat wel degelijk over beleggen. Diversificatie is de sleutel voor minder risico en een stabieler rendement. Hoe werkt dat?

Iedere belegger weet het, of behoort het te weten: ik moet mijn beleggingsportefeuille diversificeren. Niet al mijn eieren in één mandje leggen. Logisch, want de koersen van investeringen in aandelen, obligaties, vastgoed, grondstoffen et cetera, bewegen zelden allemaal in dezelfde richting. En als je een groot aantal uiteenlopende beleggingen in portefeuille hebt, is het effect van één miskleun niet zo groot. Winnaars en verliezers blijven idealiter mooi in evenwicht, met als resultaat minder beweeglijkheid van de portefeuille, en dus minder risico.

Max opent een winkel

Hoe werkt diversificatie van een beleggingsportefeuille precies? Dat legt Matt Tucker, Head of Fixed Income Strategy van BlakcRock, uit aan de hand van het volgende voorbeeld. Max, een jongen van 10, wil zijn eigen winkel beginnen. Zijn idee is om limonade te gaan verkopen, op de stoep voor zijn huis. Op een warme dag zullen veel mensen een verfrissend drankje willen kopen, is zijn idee. Maar wat als het koud is? Dan heb je vrijwel geen klanten. Conclusie: je maakt alleen winst als de zon schijnt. 

Meerdere producten

En dus bedenkt Max dat het slim is om niet alleen limonade, maar ook warme chocolademelk te gaan verkopen. Met slagroom, voor wie dat wil. Zo verkoop je altijd wel wat, of de zon nou schijnt of niet. Maar ja, als het mooi weer is, verkoop je bijna geen chocolademelk; en als het koud is, geen limonade. Mijn winst is dus nooit heel hoog, bedenkt Max. Okay, ik loop minder risico, maar heb ook minder kans op een flinke winst. Misschien is het slim om nog een product in mijn winkeltje aan te bieden, iets dat de mensen altijd willen kopen, wat voor weer het ook is. Koekjes! Dat willen de mensen altijd wel. Dus met koekjes kan ik mijn omzet laten toenemen, redeneert Max.

Minder risico met een goede mix

Hij denkt nog even verder. Zal ik dan alleen koekjes gaan verkopen, als iedereen die altijd wil? Maar ja, koekjes bakken is wel veel gedoe. Je moet ingrediënten kopen, deeg maken, weten hoe de oven werkt. Limonade en chocolademelk heb je zo gemaakt. Bovendien verdient hij meer op een glas limonade of een kop warme chocolademelk dan op een koekje, rekent Max uit. Met alleen maar koekjes maakt hij minder winst, maar samen met limonade en chocomel zorgen koekjes voor meer stabiele inkomsten.

Zoals Max in de weer is met limonade, chocomel en koekjes, zo moet de belegger aan de slag met aandelen, obligaties, cash en eventueel andere vermogenstitels waarin hij kan beleggen. Met een goede mix loop je minder risico, en maak je meer kans op een stabiel rendement. Niet dat je door een portefeuille te diversificeren meteen álle risico’s kunt uitsluiten, waarschuwt Tucker. Maar je slaapt wel een stuk rustiger. En je hebt meer kans je financiële doelen voor de lange termijn te halen.