Nieuws/Financieel
1289387
Financieel

Is bewegende yieldcurve verkoopsignaal?

Wat gebeurt er met de yieldcurve, als de Fed de rente gaat verhogen? Soms ontstaat dan een inverse yieldcurve: dat is voor beleggers hét signaal om hun aandelen te verkopen.

Beleggers zijn gewend geraakt aan zeer lage rentes. Nu de economie weer aantrekt, gaat de rente binnenkort omhoog, om de economie waar nodig in te tomen. ‘Ik sta open voor het idee de economie verder op stoom te laten raken, als er hooguit een relatief klein risico is dat dit een ongewilde, snel stijgende inflatie oplevert.’ Dat zei Atlanta Fed President Dennis Lockhart begin november. Een opmerkelijke uitspraak, stelt Jeffrey Rosenberg, Chief Investment Strategist Fixed Income van BlackRock. Laat de economie flink op stoom komen, zodat er meer banen bijkomen, is het motto van Lockhart. Fed-president Janet Yellen liet zich eerder, bij een speech in Boston in oktober, uit in soortgelijke bewoordingen. Toenemende inflatie nemen ze dan schijnbaar op de koop toe.

Inverse yieldcurve is verkoopsignaal

Waarom zijn deze uitspraken van belang voor beleggers? Omdat ze direct effect hebben op de marktverwachtingen rond het toekomstige monetaire beleid van de centrale bank, constateert Lockhart. Een veelgehoorde vraag is nu: leidt het verkrappende rentebeleid van de Fed op termijn tot een inverse yieldcurve? En zo ja, wanneer? We spreken van een inverse yieldcurve als het rendement van langlopende obligaties láger is dan dat van kortlopende obligaties. Dit wordt gezien als een teken dat er een recessie op komst is. En daarmee als een duidelijk verkoopsignaal voor aandelenbezitters.

Stijgende rente, vlakkere yieldcurve

Aandelenmarkten maakten in de laatste drie decennia een paar flinke crashes mee. Dat zien we terug in het rentebeleid: wanneer aandelenmarkten snel wegzakten, verlaagde de Fed de rente. Dat zagen we in de periode 2001-2004, en in de periode vanaf 2008, toen de crisis begon. Zodra de rentes dan weer gaan stijgen, het punt waar we nu lijken te staan, zien we doorgaans dat de korte rente sneller stijgt dan de lange rente. In vakjargon: de yieldcurve wordt vlakker. Als die beweging doorslaat, kan het gebeuren dat die korte rente de lange rente overstijgt, en dan is de inverse yieldcurve een feit. Dat betekent dan weer dat de verwachting in de markt is dat het verkrappende beleid van centrale bankiers de economie in een recessie duwt. Dit verschijnsel trad in de laatste twintig jaar twee keer op.

Geen voorbode recessie?

Maar dat betekent niet automatisch dat dat nu weer zal gebeuren, stelt Rosenberg. Dat ligt aan de nadruk die de Fed legt binnen haar mandaat: geeft ze de voorkeur aan stabiele prijzen of aan volledige werkgelegenheid? In het recente verleden gaf de Fed voorrang aan stabiele prijzen. Maar nu legt Yellen in haar argumentatie de nadruk op het belang van volledige werkgelegenheid. Dat betekent dat de inverse yieldcurve bij de komende reeks van renteverhogingen wel eens niet zou kunnen optreden.

Het zou zelfs kunnen dat in dit geval de yieldcurve niet inverse wordt, maar juist steiler. Kortom, een tegengestelde beweging maakt. Waarmee de stijgende rente dus geen voorbode is van een naderende recessie.