Nieuws/Financieel
1289589
Financieel

Beleggers scheren langs crisis

Spervuur van Kelder voor cfo’s Sif, Basic Fit, a.s.r., Takeaway.com.

Spervuur van Kelder voor cfo’s Sif, Basic Fit, a.s.r., Takeaway.com.

Optimisme domineert onder Nederlandse particuliere beleggers. Onzekerheid over de gevolgen van Trump, China, Brexit en het Italië-referendum kan dat optimisme niet wegnemen.

Spervuur van Kelder voor cfo’s Sif, Basic Fit, a.s.r., Takeaway.com.

Spervuur van Kelder voor cfo’s Sif, Basic Fit, a.s.r., Takeaway.com.

Als de BeleggersFair 2016, het beleggingsevenement in de Amsterdamse RAI afgelopen vrijdag met 3600 bezoekers, representatief is blijven de beurzen stijgen.

Bij tellingen tijdens die hele dag, met discussies en workshops, overheerst hun optimisme over de markten. De gedachte aan de kredietcrisis van 2008 is er, maar tegelijkertijd zoeken ze rendement in beleggingen bij gebrek aan alternatief en een trage Nederlandse economie.

Na de oproep ,,handjes graag" van de scherpe dagvoorzitter Jort Kelder in de grote zaal werd direct zichtbaar dat het merendeel van deze 'zelfbeleggers' vaker op de koopknop drukt.

Op de beurs langs de standjes van aanbieders van beleggingsproducten voor trackers, turbo's, supermarktfonds Duinweide, vastgoedfondsen NMPRO en Amadeus, tikken particulieren aan. ,,Goed rendement, denk je?"

Aan hen worden fikse inkomsten beloofd, het varieert van 6% tot 11%. Hun alternatief is de soms negatieve spaarrente. Dit geld trekt bedrijven aan. In geen jaren zochten zoveel bedrijven, neem Takeaway, BasiFit, a.s.r en Sif, een notering bij de Euronext-beurs.

"Dat optimisme van beleggers is opmerkelijk", zegt ook beleggingstrainer Peter Siks van BinckBank in de RAI. Want ertegenover staan de grote zorgen van de marktvorsers, bankiers, vermogensbeheerders en bestuurders van beursfondsen op de podia.

Obligaties zijn een bloedbad gebleken, valuta erg volatiel en Nederlandse aandelen geen zegen. Over de plas slechten beleggers echter wel al dagen records op Wall Street. Het Damrak blijft ver achter.

Geld geparkeerd

Beleggers zien in Trumps investeringsprogramma een redder, sinds zijn verkiezing stijgen beurzen. Grondstoffenfondsen en banken profiteren van zijn programma. ,,Maar Trump heeft er weinig mee te maken", aldus vermogensbeheerder Martine Hafkamp van Fintessa.

,,In aanloop naar de verkiezingen stond er ontzettend veel geld langs de zijlijn geparkeerd. Dat moest een keer de markt op komen om te renderen. Er zouden naast Trump veel meer triggers zijn gekomen die tot deze beurswinsten hadden kunnen leiden."

Trump is alleen op de korte termijn nog interessant, maar op de lange termijn zijn er series risico's, zeggen strategen tegen Kelder. Zijn investeringsprogramma gaat ten koste van meer inflatie, meer begrotingstekort en gevaar voor protectionisme, dat wereldwijd bedrijven zal nekken.

De particulier vist in zaaltjes in de RAI naar gouden tips: TomTom, Flow Traders of Unilever? ,,Die gouden tips bestaan niet. Tips zijn voor obers", wijst handelaar Cees Smit van Today's met een beurswijsheid op het belang van de lange termijn.

Econoom Jasper Jansen biedt beleggers wel een nieuwe basis. Hij vlooit voor de Vereniging van Effectenbezitters door honderden jaarrekeningen. Daarna ontwikkelde hij een online overzicht met bedrijfswaarderingen.

Kies voor concerns als Unilever, zegt hij: groot, sterke merken, goed dividend en miljarden aan investeringen in nieuwe producten.

De vraag is dan of Shell straks ook nog zo'n goede belegging kan zijn, zo prikkelt hij beleggers. Volg uw aandelen en nieuws live met deze gratis app van DFT