Nieuws/Financieel
1289950
Financieel

‘Ministerie speelt geen rol in besluit Qatar KLM’

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu speelt geen rol in ‘de bedrijfseconomische beslissing van KLM’ om de route richting Qatar te staken. ,,Er komen bestemmingen bij en soms verdwijnen er bestemmingen”, zegt een woordvoerder van staatssecretaris Dijksma van luchtvaart.

Donderdag maakte KLM bekend dat ze volgend jaar stopt met deze bestemming, omdat ze niet langer op kan tegen de concurrentie.

Qatar was een belangrijke route voor KLM, omdat onder meer Shell zeer actief is in het Arabische land.

Qatar Airways vliegt sinds juni vorig jaar met een passagiersvlucht op Amsterdam. Toen al vreesde topman Pieter Elbers van KLM dat er niet voldoende markt zou zijn voor twee partijen op de deze route.

'Geen pepernoot'

,,Er wordt geen pepernoot verdiend, door de roofprijzen van Qatar Airways", stellen ingewijden.

De luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten zijn bezig om de wereld te veroveren, dankzij overheden die miljarden in hun luchtvaartsector pompen.

Europa geeft deze luchtvaartmaatschappijen ruim baan, in de hoop dat deze landen een voorbeeld zullen nemen aan het liberale Europa. Er zijn in september onderhandelingen gestart met Qatar over meer landingsrechten voor Europese landen.

Ogen openen

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers had gehoopt dat de ‘ogen’ in Den Haag en Brussel open zouden gaan door het verstrekkende besluit van KLM. Dat is echter niet het geval.

”Het ministerie van Infrastructuur heeft eerder in Brussel melding gemaakt van vermeende staatssteun bij luchtvaartmaatschappijen in de Golfstaten”, zegt een woordvoerder.

Verlies passagiers

Het feit dat KLM stopt op Qatar heeft namelijk ook gevolgen voor andere lijnen richting Zuid-Oost Azië. Het betekent dat zij deze op andere directe routes ook passagiers kunnen verliezen, omdat deze reizigers deze bestemmingen goedkoper via een overstap in Qatar kunnen bereiken.

,Qatar Airways is openlijk met zijn zegetocht door de wereld bezig en we laten het allemaal maar gebeuren, blind gemaakt, om niet te zeggen gechanteerd, door zijn olie- en gasdollars. Misschien dat hierdoor de ogen eens opengaan in Den Haag en Brussel'', stelt voorzitter Steven Verhagen van de VNV.

Volg financieel nieuws live met deze nieuwe app van DFT