Nieuws/Financieel
1289991
Financieel

Risico’s eurozone nemen toe

Frankfurt - De politieke onzekerheid vergroot het risico op schokken op de wereldwijde aandelenmarkten. Ook het nieuwe beleid van de Amerikaanse president Trump kan tot schokken leiden.

Dat schrijft de Europese Centrale Bank in haar halfjaarlijkse Financial Stability Review die vanochtend is gepubliceerd. Behalve meer risico’s op de financiële markten ziet de ECB ook zwakke plekken voor banken in de eurozone. Al met al meer bedreigingen voor de financiële stabiliteit in de Eurozone.

Grote onzekere factor is hoe het economisch beleid in de VS eruit gaat zien. De ECB waarschuwt dat de Eurozone geraakt kan worden via de handel. Mochten de rente en inflatie in de VS verder gaan stijgen, kunnen we dat hier ook gaan merken. “Maar als er protectionistische maatregelen worden genomen, vallen die positieve effecten weg”, zei ECB-president Vitor Constancio.

Constancio noemde ook de daling van de prijzen op de obligatiemarkt, in reactie op de Amerikaanse verkiezingen. “Het is nog te vroeg om te zeggen dat dit een nieuwe trend is, maar het is een belangrijke correctie.”

De daling van de obligatieprijzen betekent een stijging van de rente, aangezien die twee tegengesteld aan elkaar bewegen. Hogere rentes zijn goed nieuws voor de bankensector, waar de winstgevendheid onder druk staat. Maar een wondermiddel is het niet, waarschuwde Constancio. “Er zijn veel redenen waarom de winstgevendheid onder druk staan, ook door overcapaciteit en hoge kosten bij banken. De sector moet dus zelf ook verbeteren.”