Nieuws/Financieel
1289996
Financieel

Chesnara koopt Nederlandse tak Legal & General

Chesnara Holdings, een relatief kleine, Britse partij, neemt het Nederlandse deel van Legal & General over. Meer overnames in ons land sluit het concern niet uit.

De stap is verrassend, omdat tot op heden weinig buitenlandse partijen de stap naar de Nederlandse verzekeringsmarkt durfden maken. Hoewel de markt schreeuwt om consolidatie, zien buitenlanders in de woekerpolis-aansprakelijkheden en de zeer lage marges Nederlandse verzekeraars in de regel als zeer onaantrekkelijk. Partijen als Axa en Swiss Life vertrokken juist uit ons land, Generali probeerde dat ook al eens.

 

In 2015 kocht Chesnara ook al de verzekeringsactiviteiten van het voormalige DSB over uit de boedel die de curatoren beheren. De partij is te klein (€500 miljoen marktcapitalisatie) om zich in de overnamestrijd rond Delta Lloyd te mengen, maar is volgens kenners wel van plan om meerdere kleinere acquisities te doen, ook in ons land. De transactie werd ondersteund door zakenbanken HSBC en KBW.

 

De Britse partij is net als FriendsLife Group (een ander Brits initiatief), Vivat-eigenaar Anbang, Fosun (net als Anbang ook Chinees), het Amerikaanse Phoenix en Heidelberger Leben een van de zelfbenoemde consolidators van met name gesloten boeken levensverzekeringen in de Europese verzekeringsmarkt.

 

Legal & General is in Nederland groot in onder andere inkomensbeschermers. Er werken een kleine 200 mensen, het telt ruim 16.000 polishouders en is voor €160 miljoen van eigenaar verwisseld.

 

Voor polishouders verandert er volgens Chesnara niets.