Nieuws/Financieel
1290026
Financieel

PAN viert 100 jaar Gispen

Gispen, ’s lands bekendste ‘retrodesign’, bestaat honderd jaar. Reden genoeg om het wereldberoemde meubelmerk twee dagen in de schijnwerpers te zetten bij PAN Amsterdam.

Wie Gispen zegt, denkt meteen aan de verchroomde buismeubelen uit de jaren 30. De Giso-lamp. Stijlvol, functioneel, degelijk design. Naamgever en ontwerper W.H. Gispen maakte furore met zijn industrieel vervaardigde meubels van ambachtelijke kwaliteit, in die heel eigen, strakke stijl. Via een uitgebreid netwerk van architecten en industriëlen vonden de ontwerpen destijds snel hun weg naar prestigieuze moderne gebouwen (de Van Nelle fabriek!), woonhuizen (Huis Sonneveld!) en passagiersschepen. ‘De nieuwe zakelijkheid’ werd een begrip, en zette de Nederlandse vormgeving wereldwijd op de kaart.

Icoon voor Nederlands design

Honderd jaar na de oprichting staat het merk nog steeds als een huis. Gispenontwerpen zijn inmiddels een icoon voor Nederlands design en sieren menig (vintage) interieur en kantoor. Om het jubileum te vieren worden tal van activiteiten en tentoonstellingen in Nederland georganiseerd. Ook PAN Amsterdam besteedt uitgebreid aandacht aan 100 jaar Gispen.Gispen op PAN Podium

Op PAN Podium, een nieuw en interactief onderdeel van de beurs, neemt PAN-deelnemer Galerie Van den Bruinhorst u mee in de wereld van het bekende meubelmerk. Samen met Het Nieuwe Instituut Rotterdam, Gispen International en enkele vooraanstaande musea, heeft de galerie voor 23 en 24 november een aantrekkelijk programma samengesteld. Er zijn onder meer exposities – met toelichting – van bijzondere, in opdracht vervaardigde Gispenontwerpen uit Museum Boijmans van Beuningen en Huis Sonneveld in Rotterdam. En conservator Ludo van Halem van het Rijksmuseum vertelt waarom Gispen een plek in de Rijkscollectie verdient.

Kijk voor het complete programma ‘Gispen 100 jaar’ op PAN Podium.