Nieuws/Financieel
1290061
Financieel

SOCIALE ZAKEN Werkzoekenden helpen in De KrachtFabriek

’Bijdragen geeft een goed gevoel’

Wout Schut (links) met zijn compagnons Menno en Karin.

Wout Schut (links) met zijn compagnons Menno en Karin.

Houten - 'Werkloze' zzp'ers en werkzoekenden gaan zich niet beter voelen als ze de hele dag vanaf de bank (tevergeefs) solliciteren. In De KrachtFabriek kunnen zij zich ontplooien, anderen helpen, netwerken en misschien wel iets moois opstarten.

Wout Schut (links) met zijn compagnons Menno en Karin.

Wout Schut (links) met zijn compagnons Menno en Karin.

Bedenker Wout Schut kwam op het idee toen hij als freelance coach drieënhalf jaar geleden zelf onvoldoende opdrachten had. En met hem een heleboel anderen ,,Ik werd geïnspireerd door het boek ’Drive’ van Daniel Pink. Volgens hem ligt het geheim van presteren en plezier hebben in de wens om ergens aan bij te dragen. Dat gaat niet als je de hele dag afwijzingen van werkgevers op je bord krijgt.”

Samen met Karin van Sprang, die hij kende van een vorig sociaal project, en Menno Stom, een mede-’hangouder’ van school, van hun kinderen richtte hij coöperatie De KrachtFabriek op.

,,Ik wilde een broedplaats creëeren waar mensen elkaar vrijblijvend kunnen ontmoeten om kennis en kunde uit te wisselen, op basis van ’a-synchrone wederkerigheid’: ik doe iets voor jou en vertrouw erop dat dit uiteindelijk weer bij me terugkomt.”

En dat gebeurt. Mensen helpen elkaar onder meer met websites, coaching, er is een cateringbedrijfje gestart en een pop-up store. „Voor anderen gaat het solliciteren gewoon door. We hebben een groot netwerk van instanties die geregeld vacatures of opdrachten aanbieden.”

Eerst bestond het ledenbestand (zo'n 200 man) vooral uit zzp'ers en werkzoekenden, maar al snel sloten ook ’verveelde’ gepensioneerden zich aan. Ook mensen die op papier arbeidsongeschikt zijn verklaard kunnen bij De KrachtFabriek in hun eigen tempo zinvol bezig zijn. ,,Er is geen professionele begeleiding, maar er is wel een clubje opgestaan dat wil helpen bij conflictsituaties".

De KrachtFabriek maakt nauwelijks kosten, het oude schoolgebouw in Houten gebruiken ze anti-kraak. Leden die via een activiteit bijde coöperatie geld verdienen dragen een deel af, waarmee zaken als elektra en verzekeringen worden bekostigd.

Vanuit allerlei andere steden worden vergelijkbare initatiatieven opgestart, geinspireerd op De Krachtfabriek. ,,We hebben overwogen onze naam aan deze broedplaatsen te verbinden, maar blijven toch liever autonoom". Schut heeft zichzelf al bijna overbodig gemaakt bij de sociale onderneming en heeft alweer allerlei nieuwe plannen in de pijplijn, zoals een platform opzetten in het begeleiden van maatschappelijke ondernemingen.