Nieuws/Financieel
1290175
Financieel

Trumpetteren

Daags na het winnen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen moesten we per se geloven dat Trump de meest verschrikkelijke president wordt die de VS ooit heeft gehad. Gek genoeg denken zestig miljoen Trump-stemmers daar heel anders over.

De laatste weken ben ik voorbij de verkiezingsretoriek gaan zoeken naar zijn ware plannen en ideeën over de mondiale uitdagingen.

Schoon water, schone lucht en veiligheid hebben voor hem topprioriteit. Reken ik goed. TTIP en andere handelsverdragen moeten de wereld uit. Ik hoor nog steeds best goede dingen. Oorlogen stoppen, banken weer in het gareel en niet meer ’profiteren’ van lagelonenlanden.

Hij wil de energievoorziening weer in eigen hand hebben en minder afhankelijk zijn van fossiele brandstof uit andere werelddelen. Omdat hij een ondernemer is met weinig vrienden bij het establishment en waarschijnlijk wel door heeft dat ’groen’ staat voor ’poen’ zal hij uiteindelijk voor de duurzame energietransitie kiezen. Hij heeft lak aan de heilige huisjes, waardoor de kentering waarschijnlijk ook nog eens sneller dan ooit zal gaan. Of ben ik nu te optimistisch over deze toch wat rare man?