Nieuws/Financieel
1290734
Financieel

DNB hamert opnieuw op maatregelen woningmarkt

AMSTERDAM (AFN) - De grote Nederlandse banken hebben ondanks de voorbije crisis op de huizenmarkt relatief weinig verliezen geleden op hun hypotheekportefeuilles. Toch blijft De Nederlandsche Bank (DNB) erop hameren dat het huidige herstel van de woningverkopen en huizenprijzen moet worden gebruikt om de woningmarkt ,,schokbestendiger'' te maken.

Dat de banken zelf weinig risico lopen, wil immers niet zeggen dat dit voor individuele huiseigenaren ook zo is. Aan het einde van de looptijd moet er ook bij veel aflossingsvrije hypotheken wel degelijk worden afgelost. De toezichthouder is daarom van mening dat de hypotheekrenteaftrek versneld versoberd moet worden. Ook pleit DNB voor een verdere verlaging van het maximaal te lenen bedrag in relatie tot de waarde van een huis.

Banken zijn onder meer relatief goed uit de jarenlange dip op de huizenmarkt gekomen dankzij het Nederlandse sociale zekerheidsstelsel, blijkt uit nieuw onderzoek. Werkloos worden betekende daardoor niet direct dat iemand zijn hypotheek niet meer kon betalen, met als gevolg dat het aantal wanbetalers beperkt bleef.