Nieuws/Financieel
1290751956
Financieel

Ook belegger moet aan negatieve rente

Amsterdam - Particulieren die hun geld aanbieden om te beleggen moeten daar voor het eerst voor gaan betalen. Online broker DeGiro gaat particuliere beleggers een negatieve rente berekenen voor alles wat ze meer dan €2500.

Dat blijkt uit de nieuwe voorwaarden die per 15 november in gaan. Eerder ging de banken voor vermogenden Van Lanschot en Hof Hoorneman over op het rekenen van negatieve rente, klanten moeten dan bijna gaan betalen om in dit geval miljoenen euro’s te kunnen stallen.

Om de pijn te beperken, compenseert prijsvechter DeGiro alle inleg tot €2500. Veelbeleggers worden gestimuleerd. Komt de belegger in zestig dagen aan zeker €350 transactiekosten, dan trekt de aanbieder de vergoedingsgrens op naar €100.000.

De aanleiding voor deze stap is de negatieve rente die de Europese Centrale Bank is gaan rekenen en waar de markt mee rekent.

Het Nederlandse DeGiro, met ruim 417.000 rekeningen actief in achttien landen in Europa, compenseerde tot nu toe die negatieve rente op de zogeheten cashposities, veelal ongebruikt geld, voor al zijn klanten. Dat is volgens DeGiro financieel vanwege die ultra lage en negatieve rentes niet langer te doen.

„We zijn echt niet over een nacht ijs gegaan, we hebben de gevolgen zorgvuldig afgewogen”, aldus de zegsman.

Omdat DeGiro geen bank is, stort de bemiddelaar wat aan kapitaal binnenkomt iedere dag door naar een zogeheten geldmarktfonds, dat investeert in schuldpapier met zestig dagen maximale looptijd, in dit geval het FundShare Fund Management en bij zakenbank Morgan Stanley.

Die behalen, door de lage en negtieve marktrentes, ook geen rendement. DeGiro moest dat effect opvangen, maar stopt daarmee voor bedragen boven de €2500.