Nieuws/Financieel
1290848630
Financieel

NXP: op korte termijn profijt van handelsvete

Eindhoven - Chipmaker NXP Semiconductors kan op de korte termijn profiteren van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Op de lange termijn bezorgt het conflict de technologische sector als geheel juist schade, laat topbestuurder Kurt Sievers van het Eindhovense bedrijf in een interview weten.

"Het feit dat we niet Amerikaans zijn, is vanuit de Chinese klanten gezien positief", zegt Sievers, die binnen het bestuur van NXP de tweede positie bekleedt. "Dat opent duidelijk deuren en maakt dingen gemakkelijker". Siever zet die voordelen af tegen het remmende effect dat het Chinees-Amerikaanse handelsconflict heeft op technologische ontwikkeling. "Dat zien we nu al meer dan een jaar", zegt hij. "De meeste belangrijke technologieën waar het om draait, zijn van zo'n aard dat het niet om één enkel bedrijf of land gaat."

NXP is als maker van chips voor de auto-industrie gebaat bij innovatie. Vorig jaar ondervond het bedrijf op een andere manier de gevolgen van het handelsconflict. De beoogde overname van NXP door de Amerikaanse branchegenoot Qualcomm liep spaak nadat Chinese autoriteiten niet tijdig hadden ingestemd met de deal, mogelijk als reactie op Amerikaanse handelsmaatregelen.