Nieuws/Financieel
1291649
Financieel

Tik voor Ahold op groen Damrak

De Amsterdamse beurs heeft een positieve dag achter de rug, gesteund door de stijging van de olieprijzen en de dollarkoers. Beleggers stortten zich onder meer op Galapagos, ASML en NN. Ahold Delhaize en ABN Amro waren negatieve uitschieters.

De AEX sloot 0,5% hoger op 451,8 punten. De AMX steeg 0,1% naar 650,5 punten.

Op de andere Europese beurzen hadden kopers ook de overhand. Parijs en Frankfurt wonnen 0,6% respectievelijk 0,2%. Dat de energieminister van Saudi-Arabië zich positief uitliet over de kansen op een productieakkoord door de OPEC eind deze maand, hielp het sentiment. De verdere stijging van de dollarkoers lokte ook kooporders uit.

Macro-econoom Léon Cornelissen van Robeco begrijpt dat beleggers niet reageerden op de uitspraak van Fed-president Janet Yellen tegenover het Amerikaanse Congres dat de rente snel omhoog kan gaan. ,,De markt prijst de kans op een renteverhoging in december inmiddels op meer dan 90% in. Waarschijnlijk zal Yellen in de toelichting wel aangeven dat het tempo van verdere rentestappen laag blijft."

Over de recente verkiezing van Donald Trump tot president maakt Cornelissen zich wel enige zorgen. ,,Het is de vraag welke ministers hij aanstelt en hoe hij zijn protectionistische kaart gaat spelen, zeker nu de waarde van de Chinese yuan gestaag daalt. En zijn voorgenomen belastingverlaging voor personen helpt de consumptie nauwelijks, doordat vooral de rijken profiteren. De beoogde belastingverlaging voor bedrijven is wel goed nieuws voor beleggers, maar het is maar de vraag of dit door het parlement komt."

De econoom wijst daarnaast op de politieke onzekerheden in Europa. ,,Volgens de huidige peilingen gaat premier Renzi bij het Italiaanse referendum een nederlaag lijden. Zijn aftreden luidt echter niet direct nieuwe verkiezingen in. Misschien zijn de voorverkiezingen in Frankrijk interessanter, in het licht van de populistische golf die in de wereld waait."

In de AEX eindigde biotechnologiebedrijf Galapagos met een plus van 3,4% aan kop. Chipmachinefabrikant ASML volgde met een vooruitgang van 2,4%.

Verzekeraar NN Group dikte 2% aan, na de publicatie van meevallende kwartaalcijfers. Topman Lard Friese benadrukte nog steeds open te staan voor een gesprek met branchegenoot Delta Lloyd (-0,6%) die een samengaan vooralsnog niet ziet zitten.

De oplopende olieprijzen duwden Shell 1,1% omhoog.

Supermarktketen Ahold Delhaize verloor 2,9%, door de tegenvallende ontwikkeling in het afgelopen kwartaal in de VS. NIBC heeft in reactie hierop het advies verlaagd van 'overwogen' naar 'houden'. 

ABN Amro werd evenals woensdag van de hand gedaan met een aderlating van 3,3%. Analist Youri Sleutel van Lynx wijst als verklaring op de verkoop van 7% van de aandelen door de Nederlandse Staat tegen €20,40 per aandeel. ,,De beurskoers valt nu tot iets onder dit niveau terug, in de hand gewerkt door het slechte sentiment rond bankaandelen."

Bij de middelgrote fondsen eindigde kunstmestfabrikant OCI met een plus van 1,9% aan kop.

Corbion steeg nog eens 1,4%. Woensdag kreeg de aangekondigde samenwerking met Total voor de ontwikkeling van bioplastics al een goede ontvangst.

PostNL gleed 2,4% weg, nadat bleek dat een meerderheid in de Tweede Kamer een overname door Bpost niet ziet zitten.

Smallcap Lucas Bols werd 1,4% minder waard, doordat de winstgroei over de eerste helft van het gebroken boekjaar bij de verwachtingen achterbleef.

De gespecialiseerde metalenproducent AMG duikelde 5,6%, in reactie op de verkoop van 10% van de aandelen door RWC European Focus Master.

De neergang van bouwbedrijf Heijmans zette onverminderd voort, met een min van 5,6%.

Volg volgende week dinsdag het gratis DFT-seminar: Mijn spaargeld verdient meer.