Financieel/Stan Huygens Journaal
1291889006
Stan Huygens Journaal

Ambassade in Beiroet steunt geldinzameling na verwoestende explosie

Paleis heeft miljoenen nodig voor opknapbeurt

Sursock Paleis in Beiroet na de explosie.

Sursock Paleis in Beiroet na de explosie.

Een paleis voor een prikkie, zoals de bekende tv-serie heet, draait om een minimaal budget. Een écht paleis heeft heel wat meer prikkies dan één nodig, zeker als het is getroffen door een verpletterende explosie, zoals het vermaarde Sursock Paleis in Beiroet. De stad is er na de ramp van afgelopen augustus nog lang niet bovenop.

Sursock Paleis in Beiroet na de explosie.

Sursock Paleis in Beiroet na de explosie.

Sursock Paleis in Beiroet vóór de explosie.

Sursock Paleis in Beiroet vóór de explosie.

De ontploffing van 2750 ton opgeslagen ammoniumnitraat maakte zo’n 250.000 man dakloos. Bovendien kampt Libanon met een grote economische crisis en het coronavirus greep ook daar om zich heen. Terwijl de ziekenhuizen, ook zwaar beschadigd, hun handen vol hadden aan de duizenden gewonden van de verwoestende klap.

Dakvesters stortten in en raamkozijnen werden weggeblazen.

Dakvesters stortten in en raamkozijnen werden weggeblazen.

Het land is zo goed als failliet. Op hulp van de overheid kunnen de inwoners nauwelijks rekenen en velen leven nog steeds op straat. Toch weerhoudt het degenen die ertoe in staat zijn, niet ervan om te beginnen met de wederopbouw. Rouwend om de ruim 200 slachtoffers werd de schade in kaart gbracht en vanover de hele wereld schieten particulieren en organisaties te hulp. Zo ook de Belgische Koning Boudewijn Stichting.

,,Onder de paraplu van deze stichting hebben we nu een internationale campagne gestart, om de benodigde €8 to €10 miljoen bij elkaar te krijgen voor de restauratie van het Sursock Paleis”, zegt Joseph El Hayek, medewerker van nog redelijk nieuwe Nederlandse ambassadeur Hans Peter van der Woude. Onze vorige ambassadeur Jan Waltmans kwam naar Nederland terug na het verlies van zijn echtgenote door de explosie.

De hall van het Sursock Paleis in Beiroet na de explosie van 4 augustus 2020.

De hall van het Sursock Paleis in Beiroet na de explosie van 4 augustus 2020.

... en voor de explosie.

... en voor de explosie.

,,De Boudewijn-stichting doneert zelf niet, maar het neemt de coördinatie op zich van de campagne”, verduidelijkt El Hayek namens de organisatie RestART Beirut Fonds. ,,Allereerst willen we het paleis omvormen tot een museum en cultureel centrum met verblijfplaatsen voor kunstenaars. Er moeten concerten, workshops en tentoonstellingen kunnen plaatsvinden.”

Het paleis was de luisterrijke stadswoning van de vermaarde familie Sursock, dat het monument vulde met 17de-eeuwse tapijten, Italiaanse schilderijen, Oosters meubilair, porcelein en meer kostbaarheden die door het puin werden bedolven. Nog steeds is het gebouw eigendom van Mary en Roderick Sursock-Cochrane.

Joseph Hayek

Joseph Hayek

Zij hopen, samen met RestArt Beirut, dat er in de toekomst onderwijs kan worden geboden over de historie en architectuur van Beirut. Bovendien hopen zij de locale economie te stimuleren met trainingen in oude ambachten.

,,Als we op zijn minst één van Beiroets prachtige gebouwen willen bewaren, dan is het Sursock Paleis met zijn bijzondere geschiedenis en harmonieuwze mix van Europese en Oosterse kunstwerken een logische keuze”, besluit El Hayek. medeoprichter van www.restartbeirut.art