Nieuws/Financieel
1292124202
Financieel

Eneco definitief in Japanse handen

AMSTERDAM (ANP) - Eneco is definitief in handen gekomen van de Japanse bedrijven Mitsubishi en Chubu Electric Power. Alle 44 gemeenten die aandelen hadden in het energiebedrijf, hebben ingestemd met de overname. Ook de benodigde vergunningen van toezichthouders zijn verleend.

De Japanners beloven dat Eneco onder hun vleugels zijn koers als leverancier van duurzame energie kan vervolgen. „Wij staan volledig achter de strategie van Eneco en streven ernaar deze verder te versterken en internationaal uit te bouwen”, aldus Mitsubishi-baas Takehiko Kakiuchi.

Scheidend topman Ruud Sondag laat Eneco met een gerust hart achter in handen van het Japanse consortium. „De medewerkers, ondernemingsraad en het management van Eneco zijn zeer tevreden met onze nieuwe aandeelhouders.”

Wie Sondag opvolgt is nog niet bekend. Het selectieproces voor een nieuwe topman „bevindt zich in een vergevorderd stadium”, meldt het bedrijf.

Nieuwe president-commissaris

Eneco maakt wel bekend dat voormalig TenneT-topman Mel Kroon de nieuwe president-commissaris wordt. Om de samenwerking te bevorderen, komen er vertegenwoordigers van de nieuwe Japanse eigenaren in zowel de raad van bestuur als de raad van commissarissen.

Bonus voor personeel

De circa 3000 personeelsleden van Eneco delen mee in de succesvolle afronding van de verkoop. Vandaag is ook bekendgemaakt hoe de bonus van 25 miljoen euro wordt verdeeld. „Het is een erkenning voor de geleverde inspanningen. We hebben samen met de ondernemingsraad een verdeling gemaakt in dienstjaren”, aldus een woordvoerder Eneco.

„Iemand die nog geen jaar in dienst is, ontvangt in april 1000 euro bruto”, legt de zegsman uit. „Er is een verdeling van 5, 12 en langer dan 12 jaar in dienst. Iemand die bijvoorbeeld meer dan 12 jaar in dienst is ontvangt bruto drie maandensalarissen.”

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd