1292478
Financieel

Banken waarschuwen voor regels

BRUSSEL (AFN) - Nederlandse en Scandinavische banken waarschuwen de Europese Commissie voor verregaande gevolgen van toekomstige Basel IV-eisen, als ze in de huidige vorm worden ingevoerd. Dat deden ze dinsdag in een gezamenlijke verklaring. Eerder al lieten Duitse financiële instellingen zich zorgen te maken over hoge kapitaalbuffers die ze dan moeten gaan aanhouden.

De bestuurders van de bankiersverenigingen uit Denemarken, Zweden, Finland en Nederland spreken dinsdag met vicevoorzitter Valdis Dombrovskis (Euro) van de Europese Commissie en eurocommissaris Jyrki Katainen (Monetaire Zaken).

,,Zij zullen hun zorgen uiten over de serieuze bedreigingen van Basel IV voor Europese banken en hun vermogen om de Europese groei te ondersteunen'', aldus de Deense bankiersvereniging. Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) wilde niet direct spreken van een waarschuwing. Hij benadrukte het uiten van zorgen ,,in een open dialoog''.

Aanscherping

Onderhandelaars uit Europa en de VS zijn het al lange tijd oneens over de aanscherping van de internationale bankenregels. Europa zal daarbij niet toestaan dat de kapitaaleisen voor Europese banken opnieuw sterk omhoog gaan door aanpassingen waar de VS op aansturen, zeiden onderhandelaars van De Nederlandsche Bank (DNB) in september.

Europa en de VS steggelen binnen het internationale Bazels Comité voor Bankentoezicht over de ruimte die banken krijgen om zelf hun risico's te wegen. De Amerikanen sturen daarbij aan op een standaardmodel, dat voor Europese banken kan leiden tot een forse verhoging van de kapitaaleisen. Bijvoorbeeld doordat ze veel meer geld moeten aanhouden ten opzichte van uitstaande hypotheekleningen. Dat zou zeker voor Nederlandse banken zeer nadelig uitpakken.