Nieuws/Financieel
1292497953
Financieel

Bouwer Heijmans voerde winst op in 2021

Bouwbedrijf Heijmans.

Bouwbedrijf Heijmans.

ROSMALEN - Bouwbedrijf Heijmans heeft afgelopen jaar meer winst geboekt terwijl de omzet vrijwel gelijk bleef. De prijs van verkochte nieuwbouwwoningen lag bijvoorbeeld hoger, waarmee de hogere prijzen voor bouwmaterialen ruimschoots konden worden gecompenseerd.

Bouwbedrijf Heijmans.

Bouwbedrijf Heijmans.

Ook bij andere bouwprojecten en bij infrastructuurprojecten werd meer winst geboekt. De omzet van Heijmans kwam vorig jaar uit op €1,748 miljard. Dat was €2 miljoen meer dan in 2020. De nettowinst steeg in dezelfde periode met 25% naar €50 miljoen.

Heijmans heeft een goed jaar achter de rug, maar de kosten voor grondstoffen en personeel lopen op. Op de lange termijn in de stikstofproblematiek een grote bedreiging voor het orderboek van Heijmans, omdat dit er voor kan zorgen dat bouw weer op slot zal gaan in Nederland. Een uitzicht op een oplossing is er niet, en lijkt door recente gerechtelijke uitspraken nog lastiger. Dat zal de aannemer dit jaar nog niet treffen, maar in de verdere toekomst waarschijnlijk wel.

"Dit vindt DFT-verslaggever Yteke de Jong:"

Heijmans kan qua opdrachten nog even vooruit. Het orderboek bevat nog ruim €2 miljard aan projecten. Voor dit jaar rekent topman Ton Hillen op een licht stijgende omzet en een gelijkblijvend bedrijfsresultaat. Voor de komende jaren hangt veel af van het kabinetsbeleid. Als de regering het stikstofprobleem kan oplossen, zullen er weer meer grote infrastructuurprojecten komen. Ook is Heijmans voor de bouw van woningen afhankelijk van het aanwijzen van nieuwe bouwlocaties.

Volg Yteke de Jong op Twitter.