Nieuws/Financieel
1292641
Financieel

Wat moeten we met Trump?

De overwinning van Trump overschaduwde afgelopen week al het economische en beleidsmatige nieuws. Toen de voorlopige uitslagen een mogelijke winst van de Republikein steeds waarschijnlijker maakte was de eerste reactie van de markt overweldigend negatief.

Schrikreactie

De futures van de aandelenbeurzen kelderden hard en ook de dollar verloor tegenover de Europese munten fors terrein. Echter, toen de financiële markten woensdagmorgen nog eens goed hadden nagedacht over de mogelijke impact van de presidentschap van Trump sloeg de stemming volledig om. Eerst stabiliseerden de aandelenkoersen en de dollar, vervolgens stegen ze fors en gingen voorbij aan het startpunt op dinsdag en eindigden de week met een solide winst.

Recordwinst

Wat de dollar betreft zagen we de grootste weekwinst sinds de crisis van 2008-2009. Alleen het Britse pond wist winst te boeken ten opzichte van de dollar in een beweging die volledig werd ingegeven door de enorme hoeveelheid shortposities van professionele handelaren in de Britse munt.

Peso slachtoffer

Aan de andere kant waren de verliezen bijzonder zwaar voor de valuta’s van de belangrijkste opkomende markten. De meest liquide munten gingen op weekbasis zo’n 5% onderuit. Niet verrassend was dat de Mexicaanse peso het hardst werd afgestraft, het verlies liep hier op tot 10%.

Ommezwaai

De ommezwaai op de valutamarkten ten aanzien van de gevolgen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen werd vooral ingegeven door de verwachting van een aanzienlijke impuls door belastingmaatregelen, in het bijzonder de belastingverlagingen en de investeringen in de infrastructuur. Deze additionele stimulans telt op bij de stijgende lonen en het feit dat de Amerikaanse inflatie begint aan te trekken.

Vicevoorzitter Fischer van de Fed stookte het vuurtje voor de dollarstijging nog wat op door een stevige toonzetting op vrijdag en daarmee aangaf dat de winst van Trump de visie van de Fed niet in belangrijke mate zal doen wijzigen en dus van mening blijft dat hogere rentetarieven noodzakelijk zijn. Op de markt is nu een kans van bijna 90% op een stijging in december ingeprijsd.

Rentesprong opmerkelijk

De beweging op de rentemarkt in de VS was opmerkelijk. Het rendement op de 10-jarige Treasury steeg met meer dan 20% - de grootste beweging in een week in minstens 50 jaar.

Maar wat nu? Ten opzichte van de G-10 valuta’s bevestigen wij nadrukkelijk onze verwachtingen dat de dollar verder zal stijgen tegenover alle G-10 peers. De combinatie van een sterkere groei, aangewakkerd door een fiscale stimulans in een economie die al te maken heeft met een bijna volledige werkgelegenheid en hogere rentetarieven is gewoonlijk een onweerstaanbare magneet voor geldstromen in portefeuilles en een zeer sterk bullish signaal voor een munt. En dit is nu meer dan waar nu de meeste Europese valuta’s zich in precies de omgekeerde situatie bevinden, ze hebben last van ultra lage rentetarieven en van een trage groei.

De vooruitzichten voor de valuta’s van opkomende markten zijn minder duidelijk. Aan de ene kant is een stijging van de rente in de VS voor hen negatief. Maar aan de andere kant zou de sterke inflatoire impuls juist behoorlijke steun kunnen geven. Grondstoffenprijzen zouden aan moeten trekken nu de vraag aantrekt na de recente flinke verlaging van de productiecapaciteit. Veel zal afhangen van de gevoeligheid per land voor de dreigende handelsbeperkingen waarmee Trump dreigt en de vraag of het land netto importeur of exporteur van grondstoffen is.

Volgende week zullen we nader ingaan op deze thema’s en zullen we nieuwe valuta-voorspellingen doen. Hou deze column dus in de gaten!

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.