Nieuws/Financieel
1292649
Financieel

Hogere AEX door financials en staal

Pharming-topman Sijmen de Vries luidt de gong op de Amsterdamse beurs.

Pharming-topman Sijmen de Vries luidt de gong op de Amsterdamse beurs.

De Amsterdamse beurs sleepte aan het begin van de week een kleine winst over de streep. Een verdere terugval van de olieprijs temperde de eerdere opgewektheid. De financiële waarden wakkerden de kooplust bij beleggers flink aan met dank aan de verder oplopende rentes. Arcelor Mittal werd ook omarmd geholpen door hogere staalprijzen.     

Pharming-topman Sijmen de Vries luidt de gong op de Amsterdamse beurs.

Pharming-topman Sijmen de Vries luidt de gong op de Amsterdamse beurs.

De AEX-index eindigde uiteindelijk 0,3% hoger op 446,76 na in de vroege handel nog ruim boven de grens van 450 punten te zijn gestegen. De Midkap ging 0,2% achteruit naar 639,51 punten.

Elders in Europa hielden de beurzen bij het slot ook de voeten droog. Parijs en Frankfurt wonnen 0,4% en 0,3%.

In de late middaghandel gooide de stevige verdere terugval van de olieprijzen enigszins roet in het eten, waardoor beleggers wat gas terugnamen. De prijs van het zwarte goud (Brent) viel ruim 2% terug tot onder de $44 per vat, het laagste niveau sinds juli van dit jaar.   

Een meevallende groeicijfer uit Japan gaf de koersen aan het begin van de handel nog een stevige steun in de rug. "Vooral de export kwam dankzij de verzwakking van yen hoger uit dan verwacht, terwijl de consumentenbestedingen wat tegenvielen. Door het goede nieuws zal de Japanse centrale bank wel minder geneigd zijn om nieuwe stimuleringsmaatregelen door te gaan voeren," stelt Stefan Koopman, macro-econoom bij Rabobank.  Ook de verdere verzwakking van de euro tegenover de dollar droeg bij aan het eerdere opgewekte sentiment. Koopman meent dat de recente opmars van de Amerikaanse munt overtrokken is en de protectionistische toon van Trump voor een ommekeer zal gaan zorgen. 

Beleggers waren verder nog steeds in de ban van de snel oplopende obligatierentes vooral in Amerika. "De sterke rentestijging wordt mede in de hand gewerkt door de switch die beleggers maken van obligaties naar aandelen vanwege de verwachting dat de komende Amerikaanse president Donald Trump voor een bedrijfsvriendelijke klimaat gaat zorgen. Daarnaast zullen de door Trump aangekondigde grootscheepse investeringen in de infrastrutuur vanaf het komende jaar het Amerikaanse overheidstekort waarschijnlijk flink laat oplopen. Bovendien wordt door de markt ingeschat dat de investeringen de economische groei en ook de inflatie in de VS gaan aanjagen."    

Deze week zal de focus vooral gericht zijn op de Amerikaanse detailhandelsverkopen die morgenmiddag op het programma staan. Een dag later komt de industriële productie in de VS naar buiten. Koopman: "Alleen negatieve verrassingen kunnen van invloed zijn op de keuze van de Amerikaanse centrale bank (Fed) om de rente volgende maand te gaan verhogen."   

De Rabo-econoom voorziet dat de stemming op de Europese aandelenmarkten wat voorzichtiger zal blijven dan op Wall Street waar de Dow een nieuw record heeft neergezet. De onzekerheid over de uitslag van het referendum in Italië begin volgende maand waar de peilingen op een meerderheid voor nee-stemmers wijzen en de twijfel over de acties van de Euopese centrale bank bij de komende rentevergadering zullen de AEX in toom houden. Ik verwacht echter ook geen zware correctie. "

In de AEX kleurde het koersbord grotendeels groen. ArcelorMittal zat in de kopgroep en boekte een winst van 4,9%. Het staalconcern heeft een schikking bereikt in zijn zaak tegen de Egyptische overheid. Arcelor eiste daarbij 600 miljoen dollar als compensatie voor een misgelopen deal.

De financials waren flink in trek dankzij de verder oplopende rentes. Zo steeg Aegon 4,1%. ING (+2,3%) en ABN Amro (+2,2%) dat later deze week inzage geeft in zijn resultaten deden het ook goed.

De technologiefondsen die vorige week zwak in de markt lagen, maakten wat terrein goed. Philips kon 1,1% bijschrijven, terwijl ASML 1,4% boven het slot van vrijdag klom.

Heineken daarentegen liet een daling van 2,4% zien. KPN belandde ook in de onderste regionen met een koersdaling van 2,6%. Unibail-Rodamco ging 1,3% omlaag. 

 Shell raakte 0,9% kwijt vanwege de aanhoudende druk op de olieprijzen. Maandag werd bekend dat de afronding van de verkoop door Shell van zijn belang in de Japanse joint venture Showa Shell aan de Japanse olieraffineerder Idemitsu langer duurt dan verwacht. Olie-dienstverlener SBM Offshore zakte 0,3%.

Gemalto verloor 0,2%.  De digitale beveiliger gaat met de Amerikaanse staten Colorado, Idaho, Maryland en Washington D.C. samenwerken in de verdere ontwikkeling van digitale rijbewijzen.

Bij de middelgrote fondsen was OCI gewild met een plus van 2,3%, waarmee de recente opmars een vervolg kreeg. ASR Nederland koerste 2,3% hoger.

Aan de andere kant liet TomTom 1,3% liggen en gleed Besi 1,6%  weg.

Heijmans zag de recent geteisterde koers nog eens 4,3% teruglopen naar €5,57, het laagste niveau in jaren. Het in financieel zwaar weer verkerende bouwbedrijf neemt in het voorjaar van volgend jaar afscheid van financieel directeur Mark van den Biggelaar, zo werd vrijdag nabeurs bekendgemaakt.

Pharming maakte een pas op de plaats. Het biotechbedrijf heeft een financieringspakket samengesteld voor de terugkoop van de commerciële rechten op Ruconest in de VS. Het bedrijf mikt met een combinatie van schuldpapier, obligaties en een claimemissie op maximaal 87 miljoen euro

Het investeringsvehikel Value8 (+1,3%) van oud-beleggersvoorman Peter Paul de Vries  was in goede doen na de melding zijn belang in dochter Kersten vergroot te hebben van 85 tot 100 procent.