Nieuws/Financieel
1292668
Financieel

’Prijsknal bij koper eindigt’

Amsterdam - Aan de opmars van de koperprijs, met 13% winst in de laatste vijf dagen, komt snel een eind. Daarvoor waarschuwen analisten van Goldman Sachs en Citigroup.

Koper gold na de verkiezing van Donald Trump als nieuwe Amerikaanse president als best renderende basismetaal vanwege zijn investeringsprogramma van bijna $1biljoen in infrastructuur. Citigroup noemt de stijging van futures voor koper ’prematuur’.

’Goede bodem’

Zink steeg het sterkste in zeven maanden. Volgens Danske Bank zorgen groei van China en wereldwijde industrie voor een goede bodem van de metaalinkoop. Koper ging hierop naar het hoogste niveau in jaren.

Maandag koelde de belangstelling al af, en stond het nog op 19% rendement dit jaar. Zink daarentegen ging naar 50% jaarrendement.

’Crazy’

Ook in volumes neemt de handel toe: van futures in zink op de Comex-beurs wordt drie keer zoveel verhandeld als het jaargemiddelde.

Volgens Commerzbank is er veel speculatie en is dit niet langer in lijn met de uiteindelijke vraag. De analist omschrijft de prijsontwikkeling als ’crazy’.

Volg grondstoffenprijzen live in de nieuwe gratis app van DFT.nl