Nieuws/Financieel
1292719
Financieel

NN IP: Toename bedrijfsinvesteringen

Van Nieuwenhuijzen.

Van Nieuwenhuijzen.

Politieke risico's in de VS en Europa nemen komende maanden toe. Maar onderliggend worden markten positiever, met meer vraag naar arbeid en hogere winstverwachtingen. Dat leidt tot een toename van bedrijfsinvesteringen.

Van Nieuwenhuijzen.

Van Nieuwenhuijzen.

Dat voorziet Valentijn van Nieuwenhuijzen, hoofd multi-assets bij vermogensbeheerder NN Investment Partners voor de beleggingsmarkten voor in ieder geval 2017. NN IP beheert €197 miljard.

Het voormalige ING Asset Management voorziet een doorzettende verschuiving van defensieve naar cyclische aandelen, zoals banken, en heeft in de obligatiemarkt een voorkeur voor high yield-schuldpapier gekregen. Beleggingen in vastgoed en staatsobligaties zouden beleggers beter kunnen afbouwen, aldus Van Nieuwenhuijzen.

Veel beleggers hebben hun geld vanwege de onzekerheid nog op een spaarrekening staan en brengen dat met negatieve resultaten voor obligaties naar nieuwe beleggingen, zoals vooral aandelen. ,,Dit is nog maar het begin, er staat nog heel veel op spaarrekeningen. Die beweging uit defensieve beleggingen naar cyclisch gevoeliger aandelen zet alleen maar door."

Onzekerheid

NN IP maakt zich zorgen over de gevolgen van onzekerheid over de ingrepen van de Republikeinse president Trump. Het wachten is op wat zijn regering concreet gaat doen. Tot die tijd krijgt onzekerheid vat op de markten, met een stijgende inflatieverwachting, een aandikkende rente en grote verliezen voor obligaties als gevolg.

In Europa baart vooral de Italiaanse politiek NN IP zorgen. President Renzi probeert met een referendum op 4 december met een hervorming meer macht naar zijn bureau te trekken.

Politiek risico

Met die verandering en verkiezingen volgend jaar is het politieke risico op winst van de populistische Vijf Sterrenbeweging toegenomen.

Krijgt die voldoende steun, en zijn programmapunt uittreding uit de EU waarmaakt, is de kans groot dat het samenwerkingsverband rond de euro tot een einde komt. ,,Dit is het grootste risico voor de stabiliteit van de eurozone", zegt Van Nieuwenhuijzen van NN IP.

Trump

Het beeld is snel veranderd, erkent hij. In het voorjaar zag de vermogensbeheerder nog grote twijfel over de richting bij beleggingsfondsen. De bedrijfsresultaten vielen tegen, de macrocijfers boden toen weinig richting.

Het Brexit-referendum op 23 juni gooide veel veronderstellingen van tafel, net als de Amerikanen die Republikein Donald Trump op 9 november tot president kozen. ,,Vooral de politieke onzekerheid, en alles wat ermee samenhangt, heeft de wereldwijde groeivooruitzichten voorlopig in zijn greep", aldus Van Nieuwenhuijzen. ,,Maar politiek is zeker niet de enige factor."

Die onzekerheid willen beleggers die schuldpapier voor de korte en lange termijn vergoed zien. Ze willen een risicopremie. Dat heeft geleid tot hogere rentes, die op hun beurt weer gunstig zouden moeten zijn voor pensioenfondsen. Zij zagen hun dekkingsgraad voor toekomstige verplichtingen afgelopen jaren onrustbarend zaken.

Recent neemt dat dekkingspercentage toe. ,,Maar heel veel Nederlandse bedrijfspensioenfondsen hadden zich al tegen dit verlies ingedekt", nuanceert de fondsmanager.

Volg je aandelen met deze nieuwe app van DFT